Държавният глава коментира случващото се в страната на брифинг, след официалната церемония във Варна

Държавният глава коментира случващото се в страната на брифинг, след официалната церемония във Варна

Това е пореден опит да се прехвърли проблемът "от болната на здравата глава". Така президентът Румен Радев коментира пред медиите във Варна обвиненията срещу общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев и Димитър Желязков, както и дали Бенчо Бенчев е финансирал предизборната му кампания. Държавният глава напомни, че името на Бенчо Бенчев не фигурира под никаква форма в отчетите на предизборната му кампания, публикувани на официалната страница на Сметната палата. "Нито го познавам, нито съм бил на гости у тях. Тече паралелна кампания, която по най-нагъл начин се опитва да пришие Митьо Очите на служебното правителство. Той е в криминалните хроники от години, а това няма как да стане без чадър от властта", отбеляза Румен Радев.

По повод твърденията, че по време на мандата на служебното правителство през 2017 г. са сключвани договори за охрана между агенция "Митници" и фирма, свързана с Димитър Желязков, президентът заяви: "Прави се внушение, че служебното правителство само няколко дни след като встъпва в длъжност сключва този договор, но на практика назначените от ГЕРБ чиновници в митниците, които служебното правителство остави непокътнати, лично подписват договора".

Държавният глава напомни, че има законови процедури и срокове, които трябва да се изпълняват при сключването на договори. "Това означава, че цялата процедура от обявление до класиране и решение е извършена по времето на кабинета "Борисов 2", посочи президентът.

Бургаският съветник Бенчо Бенчев бе задържан преди седмица в една стая в хотел "Рамада" в Истанбул заедно с бившия депутат от ДПС Несрин Узун и обявения за международно издирване Димитър Желязков - Митьо Очите. Бенчев и Узун заедно още няколко българи са били предадени на българските власти на ГКПП "Капитан Андреево". България очаква Турция да екстрадира Желязков у нас.

В резултат на случилото се, БСП - Бургас обяви, че се дистанцира от досегашния си съветник Бенчев и че той не представлява партията в местния парламент. Бенчо Бенчев влезе в ОбС като гражданска квота от листата на БСП. Той бе избран и за заместник-председател на местния парламент.

Президентът награди отличника на Военноморското училище във Варна