POKANA_Kak_da_stana1

POKANA_Kak_da_stana1

Радиоводещ дава съвети в книга Книгата е финансирана след спечелен конкурс на Министерството на културата.

Авторът е пловдивчанин, но в създаването на книгата има силно бургаско участие – редактора,  предпечатната подготовка, печатницата. Редактор е Гочо Гочев.

В книгата Мишо Гръблев, радиоводещ в БНР – радио "Пловдив", представя на читателите своя над петнадесетгодишен опит като професионалист.

"Макар и профилирано, изданието ще намери своя широк кръг от читатели, които ще имат възможността да се докоснат до "магията на радиото". Ще стане ясно защо тишината в студиото е смърт, а гласът всичко! Защо трябва да се мисли бързо, да се говори ясно, да уважавате себе си и институциите? 

Какво трябва да знаем, за да бъдем радиоводещи? Как се създава радиопредаване? Неговата форма и съдържание. Как кореспондират с нестандартните ситуации в ефир "черния хумор", халтурата, радиоскеча? Техническите пособия и софтуер. Авторът презентира кухнята на професията, без да спестява неудобствата и гафовете, които я съпътстват – честно и открито. 

Нещо повече. Мишо Гръблев дава  ценни съвети как да започнете работа, когато нямате никакъв опит  – от сивито, през мотивационното писмо и подходащия дрескод - защитавайки своето професионално кредо: щом аз го мога, значи го можете и вие!

Паралелно с профилираната част на изданието, надграждайки го максимално, вървят и 16-те фрагмента, съставящи "Неписаните правила на радиоводещия!" – лични истории, станали знакови за автора. Тук ще открието странното съжителство на абсурда, глупостта, недоразумението и малшанса, присъствали в не едно радиошоу – или пинг-понг играта на думите, които скачат напред-назад, нагоре-надолу, пропадат от погледа – и ако ги срещнеш – играеш, забавляваш се...

Ако ли не – ръкопляскаш!", пише редакторът Гочо Гочев в текст към книгата.