Pelikani

Pelikani

Рекорд! 685 пеликани в езеро в Бургас зимните месеци. Характерно за тези големи птици е, че те не могат да нощуват директно във водата (както много други видове - патици, гъски и др.), а имат нужда от спокойни места на брега, където да почиват необезпокоявани.

Атанасовското езеро и окислителните басейни на рафинерията са двете основни места в бургаските езера, където видът нощува. Обикновено в езерото са наблюдавани до около 500 птици и броят им в края на януари е рекорден за езерото.

Къдроглавият пеликан е световно застрашен вид, като популацията му е оценена на 10 – 14 хиляди индивида. В бургаските езера зимува редовно 10% от световната популация на този изчезващ вид. Оттук птиците поемат към делтата на река Дунав и резерват "Сребърна", където гнездят в колонии.

В същото време в бургаските езера в момента са установени вече над 250 000 големи белочели гъски и над 3400 от световно застрашените червеногуши гъски. Това бе причината в края на ловния сезон в района на Бургас да се извършат проверки за отстрел на защитени видове водоплаващи птици, както и за лов в защитените територии.

Три акта бяха съставени от експерти на РИОСВ-Бургас за лов на птици в района на защитена местност Бургаски солници при проверка, организирана от РИОСВ, Регионална дирекция на горите - Бургас и Българска фондация "Биоразнообразие" (БФБ). Инициативата е на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), като част от съвместната дейност по контрол, спазване на Закона за лова и опазване на дивеча и на Закона за опазване на биологичното разнообразие във важни за опазването на зимуващите гъски зони, каквито са Атанасовско езеро, Бургаско езеро и Мандра - Пода.

Констатирано бе и използване на електрическо звуковъзпроизвеждащо устройство за привличане на птици в близост до езерото Вая, за което е съставен констативен протокол от експертите на РДГ - Бургас.

Галерия