IMG_0409

IMG_0409

Ремонтират алеята на Яворов

от бележниците на поета стихове.

Красивите скали ще се поставят по двойки по протежението на крайбрежния булевард, като всяка двойка представлява откъс, изписан върху камъка, веднъж с класически шрифт и втори път с автентичния почерк на Яворов. Тринадесетата "поетична стъпка" ще бъде единична висока скала с печатен текст от стихотворението "Калиопа", чийто ръкопис все още не е намерен.

Автор на идеята е художникът Милчо Талев, който заедно със скулптора Атанас Стоянов е и пряко ангажиран с нейното реализиране. За да се постигне закономерност в прехода от един камък към друг, гравираните слова са специално подбирани с помощта на професор Михаил Неделчев.

Планът за обновяване на крайбрежната алея обхваща отсечката между Стария кей и паметника на поета и включва още монтаж на декоративно осветление, подмяна на стълбовете и поставяне на осветителни тела с по-голяма височина и мощност. Предвидени са и два къта за пластични композиции на морска тематика и повече пейки за отдих.

Прилежащото пространство към алеята ще бъде озеленено с нови и екзотични растителни видове. До момента вече са засадени 16 чинара, 2 явора, 5 ливански и 3 хималайски кедъра. Предстои засаждането на 4 допълнителни явора и още над 50 кедри и чинари. Зa цялостното озеленяване ще допринесе и богатата ниска храстовидна растителност, придружена с множество цветни декорации.

По този начин красивата алея ще се доближи до първообраза си от далечната 1968 година и ще привлича още повече жители и гости на града, както и почитатели на Яворовото творчество.

Галерия