DSC_6949

DSC_6949

Реплика на златна монета за спасителите от потопа

мъже, участвали в спасяването на бедстващите в нощта на пороя на 5-ти срещу 6-ти септември. Николай Кирилов, Николай Градев и Милен Гърков получиха монетите от кмета на община Бургас Димитър Николов. Градоначалникът прие днес следобед в кабинета си тримата смели мъже, за да им благодари за бързата реакция и героизма, който са проявили.DSC_6968

"Не се притеснявайте от медийния интерес към вас. Искаме да покажем добрия пример чрез вас", каза Николов. "Ще свикнем", отговори лаконично единият от мъжете.

Тримата разказаха как са стигнали до района на Отманли, където се удавиха две жени - 69-годишната Недялка Русева и 21-годишната Камелия Красимирова. Мъжете са спасявали хора, викащи за помощ. Заради приливната вълна, четирима души са потърсили спасение върху тавана на колата. "Пожарникарите дойдоха навреме, DSC_6980но трудно се добираха до мястото, защото не можеше да се пътува през водата", споделиха мъжете. Силата на водната стихия е била толкова мощна, че на три метра разстояние не се е чувало нищо.

Още един мъж е участвал в спасяването на бедстващите хора от колите край Отманли. Никой обаче не знае кой е той.

Милен Гърков е от Средец. Единият Николай Градев е от "Меден рудник", а другият Николай - от Кюстендил, но от една година живее в Бургас. Тримата ще бъдат предложени за отличия, които присъжда Общинския съвет в морския град.