Рибарите в Царево излязоха на протест Според тях тази сума е незаконосъобразна. Рибарите смятат, че е напълно неправомерно е да се иска такса за ползване на рибарско пристанище, което на този етап все още не е изградено. Истината според тях е, че са принудени да плащат за услуги, които не им се предоставят. Митингът на рибарите беше провокиран и от опасенията им, че в рибарско пристанище "Мичурин" няма да влязат европейски пари.

Рибарите поискаха лодъчният кей да бъде предоставен за нуждите на Морско рибарско сдружение – Царево и излязоха с предложение това да бъде обсъдено на общинска сесия. Те претендират и за място в района на лодъчния кей, което да им бъде предоставено с отстъпено право на строеж за кирхана. Поради непригодност на лодъчния кей рибарите настояват при лошо време да им се разрешава достъп до кея на пристанището за обществен транспорт.

Кметът Петко Арнаудов отправи покана към рибарите за среща при него, за да обсъдят заедно проблемите им и заяви, че е готов да ги приеме по всяко време. Новината от днес е, че кметът вече е разговарял с изпълнителния директор на Агенцията по рибарство и аквакултури Явор Недев и той го е уверил, че общинските и държавните рибарски пристанища ще бъдат равнопоставени. При представянето на добър проект ще има финансиране и за рибарско пристанище "Мичурин". Кметът е получил и уверението, че общината може да разчита на съдействието на агенцията. Скоро на специална среща ще бъдат обсъдени перспективите за развитието на рибарското пристанище в Царево.

"Проблемите при общинските пристанища са в режима на застрояване в акваторията на Черно море. Построеното в акваторията става държавна собственост. Няма как рибарите да не плащат такса за ползване на пристанището, тъй като за всяка лодка на кея общината заплаща в изпълнителната агенция "Морска администрация" по 50 лева годишно за ползване на акваториални води и естествено е да иска да събере част от тези пари от рибарите", каза кметът Арнаудов.

Към днешна дата 63-ма рибари, жители на Царево, са платили дължимите годишни такси, съгласно наредбата, приета от Общинския съвет.