SAM_3873

SAM_3873

Ротарианци изследват водата в 10 извора в Бургаско

ротари клуб "Бургас Приморие" и е спечелил финансиране на стойност 5 346 долара от фонда на Ротари България. По предварителни разчети за реализацията на проекта са необходими около 8 000 долара. Останалата част ще бъде събрана от членовете на бургаския клуб. Целта на проекта е да бъдат изследвани качествата на местни извори, чиято вода се използва за пиене от населението.

От клуба вече са изпратили писма до няколко общини, на чиито територии има такива извори. Това са Средец, Малко Търново, Айтос, Карнобат, Несебър, Приморско. В проекта ще бъдат включени 10 извора. "Ще изследваме показателите на водата. Проби ще бъдат взети два пъти - през пролетта и през лятото. Така ще сравним показателите от времето, когато изворите са най-пълноводни при топенето на снеговете и когато не са толкова пълни, както е през лятото", обясни Йордан Костадинов (на снимката вляво) - член на ротари клуб "Бургас Приморие". Проектът предвижда да бъде създаден сайт, на който да бъде публикувана актуална информация за изследваните извори в Бургаско. Ще бъдат направени и указателни табели, които ще бъдат монтирани до изворите. "Тези, които са най-посещавани, може да се превърнат и в места за туризъм, като до тях ще бъде изградена еко пътека, ще бъдат поставени пейки", допълни Димитър Узунов (на снимката в средата) - ръководител на проекта.

В момента в клуба набират информация за изворите, чиято вода ще бъде обект на изследване. В брифинга за популяризиране на инициативата се включи и Росен Костов - асистент дистрикт гуверньор.

Всеки може да предложи извор, чиято вода е ползвал, за да бъде включен в проекта на този линк: 

http://r2.rcbsprimorie.org/bg/springs

Галерия