DSC_8242

DSC_8242

Румен Кулев не влезе в борда на Сънито, но оглави ОбС-Несебър

управлението на кабинета "Орешарски", но днес оглави Общинския съвет в Несебър. Това става по-малко от две години след проведеното извънредно общо събрание на борда на директорите на акционерното дружество. Направените тогава промени не бяха вписани в Търговския регистър и избраният, но неузаконен състав обжалва решението в съда. Така Румен Кулев и останалите членове на борда бяха такива за броени часове.

За сметка на това Кулев влезе с летящ старт в Общинския съвет на Несебър. Той участва в местните избори, като кандидат за съветник, поставен под №2 в листата на местна коалиция "Сила", обединяваща две партии - "Новото време" и "Нова алтернатива". Водач на листата бе Пейко Янков (на снимката вдясно) - син на убития преди няколко години председател на ОбС-Несебър Димитър Янков. Освен Кулев и Янков, в новия местен парламент влезе и поставеният под №6 в листата на коалицията Сотир Наумов. До пренареждане на листата се стигна след преференциално гласуване. Така водачът има 512 гласа (в това число и общите гласове на избирателите, които гласуват за партия, но не и преференциално - б.а.), вторият Кулев получи 299 преференции, а шестият - Наумов - 368. Днес и тримата съветници от "Сила" влязоха в залата, където заседава ОбС, показвайки на практика у кого е силата. Затова за малцина бе изненада, че сред номинираните за председател на ОбС бе предложен и Румен Кулев. Никой не се съмняваше, че досегашният председател Благой Филипов ще бъде номиниран за трети път.

Че в Несебър не се гласува партийно, а личностно стана ясно и днес. Едва ли подкрепилите двамата кандидати са упражнили партиен вот (изключение правят съветниците от партиите на двамата кандидати - б.а.) при избора на председател. Това обикновено е договорка, която се прави преди началото на всяка първа сесия. И от избора на председател става ясен курсът, който местният парламент ще поеме - поне в началото на четиригодишния му мандат.

Броенето на бюлетините след тайния вот се превърна в свеобразно състезание по надбягване с коне. Крайният резултат изненада малцина, сред които обаче бе и Благой Филипов. И това си пролича по първоначалната му реакция и последвалата след това реплика. "8 г. съм бил председател. Сега Румен Кулев малко да поработи за благото на нашата община", заяви Филипов, след като поздрави Кулев за избора и му подаде ръка.

Дали новият ОбС на Несебър ще се ръководи със "Сила" е въпрос на време да се разбере.

Галерия