DSC_9175

DSC_9175

Руските туристи най-после се връщат у дома

"Алма Тур".

Основните потърпевши на този спор бяха 650 чуждестранни гости, сред които имаше много жени и деца. Те трябваше да останат на летището с часове, притеснени, без да знаят, кога ще могат да се върнат в родината. Руснаците бяха особено обезпокоени от изтичането на визите. Все пак в края на вчерашния ден те бяха настанени в хотели в Бургас и Слънчев бряг.

Изпълнителният директор на Асоциацията на туроператорите на Русия Мая Ломидзе съобщи, че руските туроператори нямат никакви дългове пред приемащата българска компания "Алма тур". "През февруари 2011 г. по искане на "Алма тур" руските туроператори предплатиха депозитите – именно за да се платят септемврийските обратни полети. Нещо повече, схемата, при която парите за самолетни билети за "България еър" се плащат през "Алма тур" беше предложена на руските туроператори от ръководството на българския авиопревозвач. В резултат руските туристи се превърнаха в заложник на конфликта между "Алма тур" и "България еър", заяви Ломидзе.

Ирина Тюрина от Руския съюз на туроператорите обвини "България еър" в шантаж, защото авиокомпанията нарочно забавяла руските пътници на летище Бургас, опитвайки се да ги накара повторно да платят вече купените си билети.

"Холдинг "Алма тур" има дългове към българския авиопревозвач "България еър" за 3,5 милиона евро, като тези дългове са съществували още преди започването на летния сезон през май. Но "България еър" е продължила да работи с тях, нещо повече, предлагала е на руските туроператори да сключват договори за авиобилети не директно, а само чрез "Алма тур", каза тя.

Очевидно е, че туристите са си платили билетите, иначе те едва ли щяха да летят в България, а и от "България еър" прекрасно знаят това. Но авиокомпанията е решила да шантажира руските туристи и да ги принуди повторно да платят, добави Тюрина. Според нея момента за конфликта между авиокомпанията и "Алма тур" е избран удобно – в края на летния сезон. Това е издевателство над пътниците, които бяха вкарани в конфликта между два стопански обекта, коментира Тюрина.

За разрешаването на ситуацията се наложи намесата на българското правителство.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов екипи от три министерства работят за разрешаването на проблема с блокираните на бургаското летище туристи. Това са Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Министерство на външните работи. Министър Ивайло Московски се запозна с положението на място, "Алма тур" и "България еър" преговаряха за осъществяването на полетите. Ако двете страни не постигнат сближаване на позициите в процеса на разговорите днес, държавата ще се намеси и ще финансира транспортирането на всички туристи, обеща министър Московски. "Това обаче ще доведе до сериозни санкции за двете фирми като е възможно да се стигне до отнемане на лицензите им", добави той.

Във връзка с изтичане на визите на някои от чуждите граждани, екип от Министерство на външните работи също работи по случая. Министър-председателят Бойко Борисов е категоричен, че ако не се постигне споразумение, лицензите на всички участници в скандала трябва да се отнемат. По негово разпореждане правителственият самолет "Еърбъс" ще транспортира руски туристи от летището в Бургас до Москва.

Днес+