Писмото на съветниците от ДБГ ще бъде изпратено в началото на другата седмица до министър Кралев. Снимка Лина Главинова

Писмото на съветниците от ДБГ ще бъде изпратено в началото на другата седмица до министър Кралев. Снимка Лина Главинова

Бургаските съветници от партия "Движение България на гражданите" са изпратили писмо до министъра на младежта и спорта Красен Кралев. В него те поставят въпрос свързан с базата на СУ "Юрий Гагарин".

"Получихме тревожен сигнал от страна на председателя на Обществения съвет към Спортното училище в Бургас. Касае се за много сериозен проблем, ненамиращ решение вече близо 50 години, а именно - незадоволително състояние на учебната база, както и за липсата на спортно-тренировъчна такава в спортното училище. От 2012 г. училището е със статут на държавно, което силно ограничава правомощията на местната власт по отношение на финансиране. Въпреки постиженията на младите спортисти, прославили Бургас и България на редица Световни и Европейски първенства, липсата на нормална база значително е намалила интереса към учебното заведение през последните няколко години. На възпитаниците на СУ "Юрий Гагарин" - Бургас се налага да сменят по няколко автобуса на ден, за да стигнат до спортните бази, в които да тренират, тъй като са на двуразов режим на тренировъчен процес. Така от загубата на време един път страда тренировъчният ритъм и втори път интелектуалното им развитие", разясни лидерът на ДБГ-Бургас Живко Табаков.

През 47-годишната си история училището никога не е разполагало със собствена база, като през годините неколкократно е сменяло своето местонахождение. В момента учебното заведение се помещава в бивше работническо общежитие на бургаския комплекс "Зорница", делейки общ сграден фонд с Професионалната гимназия по сградостроителство и инсталации "Пеньо Пенев". Процентното съотношение на ползването на полезните площи между двете училища е 80 % на 20 % в полза на Спортното училище, което заема първи, втори, трети, четвърти, пети и шести етаж от сградата. Сградата, дарена от Община Бургас, не е пригодена за учебен процес, въпреки че по нея са правени множество ремонти и подобрения в годините.

"През декември месец 2019 г. в медийното пространство излезе прессъобщение от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, в което ведомството гарантира еврофинансиране за ремонт и модернизиране на редица държавни и общински училища. В съобщението се посочва още, че Държавното спортно училище "Юрий Гагарин" в Бургас най-накрая ще бъде обновено и ремонтирано. В проекта за бюджет на Община Бургас за настоящата година също има заложени 150 000 лева. От ръководството на Спортното училище обаче твърдят, че до тях подобна официална информация не е достигала, както и това, че ремонтирането на сградата не би решило проблема с липсата на тренировъчна база. От училището споделиха още, че имат устно уверение на местната власт същата да им предостави безвъзмездно подходящ терен за строителство, както и одобрен функционален проект за учебна сграда с общежитие и  прилежащи спортни обекти", допълни Табаков.

Питанията, които съветниците отправят до министър Красен Кралев, са следните:

1. Разполага ли Министерството на младежта и спорта с наличен финансов ресурс за тази или следващата година за изграждане на нова учебна и спортно-тренировъчна база на СУ "Юрий Гагарин", град Бургас? Ако не, какво възпрепятства предвиждането на такъв?;

2. Осигурено ли е финансиране по ОП "Региони в растеж" 2014-2020" година за модернизирането на настоящата сграда на СУ "Юрий Гагарин", град Бургас и Професионалната гимназия по сградостроителство и инсталации "Пеньо Пенев" и ако да - кога ще стартират строително-монтажните работи?;

3. Има ли проведени разговори между Министерство на младежта и спорта и представители на Община Бургас, касаещи бъдещото развитие на Спортното училище в посока изграждане на нова база на училището? Съществува ли идеен проект?

Междувременно от ДБГ ще настояват за увеличения на броя на пътуванията с градския транспорт на учениците от Спортното училище, които да бъдат субсидирани от Община Бургас.