Видка Вълчева (втората отляво надясно) е ръководител на проекта от българска страна. Снимки Лина Главинова

Видка Вълчева (втората отляво надясно) е ръководител на проекта от българска страна. Снимки Лина Главинова

Българското бяло саламурено сирене ще бъде сертифицирано като запазена марка. Това е една от целите, които си поставят българските парньори на проекта "Устойчива агро-търговска мрежа в Черноморския басейн" - Търговско индустриална камара - Бургас. Той се изпълнява в партньорство с организации от Турция, Румъния, Молдова, Украйна с водещ партньор Асоциация на търговците в Солун - Гърция. Общата стойност на проекта за българския партньор възлиза на 66 176.77 евро.

Основната му цел е разширяване на трансграничните връзки за търговия и модернизация в селското стопанство и свързаните с него сектори в Черноморския басейн. Да се създадат връзки между местната общност в региона, за да се подпомогне представянето на традиционни местни продукти и възможностите за развитие на регионални марки.

"По време на подготовката на проекта възникна спор, с какъв продукт да участваме. Тогава решихме да представим нашата страна са млякото и млечните продукти", каза председателят на ТИК Жорж Дерелиев на среща с млекопроизводители. Домакин на нея бе Областна дирекция "Земеделие" в Бургас.

"Желанието ни е да направим географско сертифициране на регионални марки и да подпомогнем трансграничната търговия на национални продукти", каза зам.-председателят на ТИК Видка Вълчева и ръководител на проекта от българска страна.

Бялото саламурено сирене може да бъде сертифицирано в Европейския регистър на храните. До този момент страната ни има 7 плюс 1 сертифицирани продукти, последният вписан в регистъра е странджанския манов мед.

Най-много сертифицирани продукти в Европа има Италия. Тя води в класацията с 293 продукта, на второ място е Франция с 242, на трето - Испания с 194.

България е на 20-то място със седем продукта (официалната информация в регистъра е преди сертифицирането на мановия мед тази година б.а.).  

В рамките на проекта ще бъде организирано обучение на 30 представители на целевата група от Бургаски регион. Планирани са и две посещения на международни изложения – пазари в Република Турция - град Демиркьой през май и преди това, през март, в Одеса - Украйна, където всеки партньор ще представи своя продукт. България ще представи бяло саламурено сирене, Гърция - зехтин, за Украйна - пчелен мед, Румъния – домати, Турция - ягоди, Молдова - култивирани горски плодове.

Галерия