Шампион по гмуркане прави показно в Черно море

Паскал Бернабе е за първи път у нас и преди броени дни за първи път се гмурка в Черно море. В продължение на седмица той показва усвоеното през годините и предава опита си на запалените по гмуркането българи.

 

Французинът прави първия си опит на 25 години. Първоначално е опитвал с гмуркане в пещери като постепенно с умения започва да се спуска по-дълбото и по-дълбоко. Пещерите са земенени с морето и първите опити за по-дълбочинно спускане под вода. Когато решава да постави световен рекорд, търси най-доброто място и нужния екип, за да го направи. Корсика се оказва удачна за изпитанието. Докато са се подготвяли за спускането са изпробвали много варианти, които могат да се случат по време на поставянето на световния рекорд. Първоначално е имало период за опознаване на мястото.

"Нощта преди гмуркането не можах да спя. Задавах си въпроса, защо съм тук, а не у дома? Определено имаше стрес. И поставянето на световния рекорд е най-дръзкото ми приключение. Не знам сега, ако някой го подобри дали аз ще се наема да поставям нов", разказа Паскал Бернабе. Никога преди това гмуркане не е бил стресиран от живота си така, както, когато е започнал опита. В един момент освен страха е имало и синдром на високото налягане от вдишването на хелия. Когато ухото започва да го боли, страхът изчезва. Въпреки това успява за 13 минути да се гмурне на 330 метра дълбочина - 40 метра за минута. "Долу ли? Долу няма нищо", с усмивка отговаря на журналистически въпрос световният шампион.

"Нивото на българските водолази е добро", похвали ги Паскар Бернабе. Желание у записалите на курса не липсва. Те имат и определена подготовка. "Тук сме заради страстта ни към гмуркането. То е същото като при тези, които изкачват Еверест", признават участниците в курса.

"Засега има само един българин, който се е гмулкал на 120 метра дълбочина. Скоро обаче този рекорд може да бъде подобрен", уточнява Мирослав Славчев преди да се качи в лодката за новия урок с Паскал край бреговете на Созопол.

 

Снимки Етелка Пирева и Мирослав Славчев