DSC_7453

DSC_7453

Шефът на Слънчев бряг предлага курортната такса да се събира в министерството, не в община Несебър

която по предварителни разчети възлиза на около 1 200 000 лева, да се събира в министерството на финансите, а не както беше досега в община Несебър. Предложението е на Златко Димитров - изпълнителен директор на "Слънчев бряг" АД. "Предполагам, че в общината ще се ядосат от това предложение. То вече е коментирано на срещите ни с пренципала. Но няма да се караме с общината за един милион лева, нали?", риторично попита Димитров на заключителен за годината брифинг с журналисти. Реалната сума, която трябва да постъпи от хотелиерите е към 3 000 000 лева. 30% от курортния данък трябва да бъде внесен до края на януари 2012 година. Размерът му в момента е 0,20 лева на човек. Ако предложението бъде прието, тези пари ще влязат директно в държавния бюджет, а не както беше досега в община Несебър. Към ния хотелиерите ще си внасят, както и до сега данък сгради и такса смет.

"Предложението не е политическо и то беше направено още преди местния избори", отговори на журналистически въпрос Димитров (той е общински лидер на ГЕРБ Несебър. Партията стигна на балотаж с кандидата си Атанас Терзиев и загуби изборите от Николай Димитров, който спечели втори мандат б.а.).

Златко Димитров бе избран за изпълнителен директор на "Слънчев бряг" АД в края на ноември на мястото на подалата оставка Мария Михалева (тя напусна поста заради скандала с фирма "Алма тур", чийто представител за региона бе. Фирмата остави стотици руски туристи на летището в Сарафово и създаде хаос с тяхното прибиране по домовете им б.а.).

На 1 500 000 лева възлизат към момента задълженията на акционерното дружество към доставчици. Дружеството не е прибрало и значителна част от инфраструктурните такси. По план сметка те възлизат на 2 484 000 лева. Към 30-ти септември да внесени едва 315 000 лева, от които 138 000 лева за 2011, а 177 000 лева за предишни години. "Това прави близо 4%, което означава, че ще си търсим залъженията по съдебен път", каза още Златко Димитров.

Според него никой не е в състояние да каже точния брой на хотелите и легловата база в комплекса и в общината като цяло. Ако обаче се сметне сумата от курортна такса и се раздели на ставката, ще излезе че общия брой легла в цялата община е едва 10 000, което е недействителна цифра.