Силвия Кацарова ще пее на 14-ти август в Летния театър на Бургас. Снимка Лина Главинова

Силвия Кацарова ще пее на 14-ти август в Летния театър на Бургас. Снимка Лина Главинова

Силвия Кацарова обещава незабравима среща на почитателите си в Бургас. Певицата ще изнесе концерт на 14-ти август от 20.30 часа в Летния театър в морския град. Тя гостува тук по покана на културна организация "Арт Мелпомена", а поводът е 45 години творческа дейност.

Билети за концерта на Силвия Кацарова се продават на каса "Часовника". Местата са ограничени, заради 50% запълняемост на залата според разпоредните на Министерството на здравеопазването.

- Г-жо Кацарова, предстои Ви на 14-ти август концерт в Летния театър на Бургас. Какво да очакват Вашите почитатели?

- Ще чуят един прекрасен концерт с участието на Теди Кацарова, Дичо и група музиканти. Час и половина те ще могат да се насладят на песни от репертоара на LZ, както и на новите ми песни. Водещ ще бъде Атанас Стоянов.

- Бяхте планирали концерта да бъде съчетан с премиерата на автобиографичната ви книга "Мой сън"…

- Няма да има представяне на книгата ми, така решиха организаторите на концерта. Книгата ще се продава на място в Летния театър. По-нататък ще направим представянето й. Защото когато има премиера и концерт става много дълго събитие.

- Кога да последно имахте самостоятелна изява в Летния театър на Бургас? Какви са Ви спомените от тогава?

- Самостоятелен концерт в Летния театър не съм имала отдавна. По-често съм гостувала в общи концерти с други колеги, както и на конкурса "Бургас и морето".

- Този концерт е част от Ваше мини турне, с което ще обиколите страната след пандемията…

- Да, така е. През март бяхме направили организация за концерт и представяне на книгата – две гостувания във Варна, в Русе, във Велико Търново, в Пловдив, в Бургас. Но след като ситуацията се промени решихме да променим формата. Бюджетът не стига, никой не ни намаля наемите на залите и театрите, където гостуваме, а искат да се продават само 50% от капацитета на местата. Няма как 12 души да направят спектакъл, много е трудно.

Артистите и музикантите са много ощетени от тази пандемия. Уж казаха, че има някакви помощи, а спряха концертите, спряха всякаква дейност. Сама преценете как хората на изкуството в целия му спектър – народни певци, танцьори, хореографски школи, музиканти, които изпълняват класическа музика, оркестри, диригенти, оперни певци, хорове, художници, поети, писатели, музиканти от поп и фолк жанра, артисти и т.н. са сигурно около половин милион души, които са оставени без работа. И за тях никой не се сеща. За нас се сещат само, когато има благотворителна кауза като Коледни концерти за събиране на средства за някаква кауза или болни. Няма лошо в това, ние винаги участваме. Но когато наши колеги бедстват, тогава никой не се сеща за гилдията.

- Усещам, че има огорчение у Вас, защото Министерството на културата не е реагирало адекватно в тази ситуация с пандемията…

- Никога не е реагирало. Нито някои колеги получават пенсии адекватни на днешното време. Нито отношение към дейците на културата, все едно казват – Можем и без нас. Не знам, сигурно могат и без нас.

- Но публиката не може без Вас и го е доказала през годините, защото имат нужда от хубава българска музика.

- Да, наистина е така. За съжаление хората, които са по върховете мислят, че могат и без нас.

- Вие сте една от малкото изпълнителки, които успяват сами да реализират проектите си. Ще спомена и Вашите колеги Веселин Маринов, Георги Христов, Лили Иванова. Много малко сте тези, които успявате сами да завъртите цялата машина от началото до края. Какво Ви коства това?

- Коства ни много. Това е голяма отговорност към музикантите, с които работя. Трябва да им осигурявам работа, а това не е лесно при настоящата ситуация. Публиката е намалена. Имах представяне на автобиографията ми и за да спазим противоепидемичните мерки хората бяха наполовина. С изискването за капацитет от 50% от местата в залата ни връзват ръцете. Общините не ни помагат, защото явно, че и те нямат средства.

- Предполагам, че сега срещите Ви с публиката са по-чакани в сравнение с периода преди пандемията?

- Много хубаво минават концертите. Нямате представа каква е еуфорията на публиката. И за хората е очаквано преживяване. И за нас е така. Как може да се прави изкуство между четири стени и без публика? Това е абсурд. Енергията, която получаваме от публиката ни помага да реализираме изкуството си.

- Една от последните Ви песни "Зов за любов" е по музика на бургаски музикант Георги Милтиядов и стихове на поета Пейо Пантелеев. Ще я изпълните ли на концерта Ви тук?

- Няма да я изпълним, но ще посрещаме и изпращаме зрителите в Летния театър с нея. Няма да имаме време да я подготвим за живото изпълнение с групата.

- Въпреки че времето е несигурно и ситуацията се променя непрекъснато, правите ли планове за есента и зимата?

- Имам поети ангажименти за концерти в Каварна, във Варна, очаквам покана и за участие в Добрич в края на август. Септември е наситен с концерти. Много се надявам да няма някаква извънредна ситуация. Това трябва да отмине, защото е пагубно за икономиката и хората ще имат тежка зима.

- Успявате ли като част от музикалната гилдия на страната да се съберете, да изговорите проблемите си, имате ли силите и възможностите да си помогнете сами в тази ситуация?

- Гилдията е разделена и всеки сам се бори. Ние нямаме лидер, който да ни обедини, както е при Съюза на артистите например.