Син на общински съветник извади кръста в Созопол

Късметът се усмихна на Михаил Генов. След като извади кръста той го разчупи на две и хвърли част от него в морето. Другите участници отново премериха сили в изваждането на частицата, но късместа се усмихна на Станислав Христов.

 

Празникът Богоявление в Созопол започна с тържествена литургия отслужена от отец Иван в църквата "Св.Георги". Църквата се оказа тясна за желаещите да присъстват на службата и да запалят свещ на светеца за здраве и благополучие.

В навечерието на Йордановден по стара традиция отец Иван обиколи къщите в града, за да благослови жителите на Созопол и да поръси домовете им със светена вода.

Службата в църковния храм на 6-ти януари завърши с даването на благословия на младежите, които  участват във ваденето на светия кръст от водата. Литийно шествие предвождано от отец Иван и кмета Панайот Рейзи премина по улиците на града. С хоругви в ръце и църковни песнопения литийното шествие пристигна на централния плаж, където по традицция се изпълнява ритуалът по ваденето на кръста. Плажът бе почернял от хора, дошли във този свят ден да се докоснат до тайнството на богоявлението. Бурното море очакваше смелите созополски мъже, готови да се хвърлят във водите му. Отец Иван благослови множеството и хвърли кръста във морето. Сред възгласи на радост кръста бе намерен и високо издигнат от 18-годишния  Михаил Генов. Всички участници в ритуала получиха парична награда осигурена от общината.