Nadezda

Nadezda

Сирени изпратиха "Надежда" на последно плаване й плаване, с което казаха сбогом и на родния ни подводен флот. Последната българска подводница отпътува, теглена на буксир от пристанище Варна към турско режище, където ще бъде разфасована за скрап, съобщава "Монитор".

"Надежда" беше извадена на тезгяха за продажба със стартова цена от около 480 000 лв. и бе спечелена след търг за 710 000 лв. от фирмата "Финтрон България". Най-скъпата й част - акумулаторната батерия, обаче не беше включена в списъка за продан. Подводницата е произведена в бившия СССР през 60-те години на миналия век. На въоръжение в родните Военноморски сили е от 1985 година. Преди 6 години тя бе бракувана.
Първоначалната идея на МО беше да я подари на община Варна за музеен експонат. През 2011 година обаче беше пенсионира и подводницата „Слава”, която се оказа по-запазена. Затова беше решено тя да се предаде безвъзмездно на общината, която се ангажира да намери средства за нейното консервиране и експониране. Гордост за българските подводничари е, че двете ни бракувани подводници никога не са били прихващани от кораби на НАТО по време на военноморски учения.