Koja

Koja

Слагаме цвете в памет на дарителя на Бургас - Александър Георгиев - Коджакафалията ще бъдат положени утре на гроба му. На 15-ти юли се навършват 101 години от кончината на именития бургазлия. Всеки, който желае да изрази почитта си, може да отиде на гроба му в кв. 57, ред 9 в Траурния парк на града.

Преди няколко години по разпореждане на кмета Димитър Николов паметникът при гроба на Коджакафалията, който дълги години стоеше занемарен, беше реставриран, а пространството около него  облагородено.
Междувременно, на заседание на Експертен съвет по устройство на територията от 14-ти март 2012 г. е определен терен за изграждане на представителен паметник на Александър Георгиев - Коджакафалията. Общински съвет взе решение за предоставяне на терен в обособено УПИ II, кв. 139 по плана на ЦГЧ. В дирекция "Обществени поръчки" в общината е входирана документация за стартиране на процедура  за конкурс за идеен проект, проектиране и изграждане на паметник на Александър Георгиев - Коджакафалията от траен материал ( бронз, камък ).