Спас Панчев: Чака се фалит на десетки ферми Това заяви днес в Бургас депутатът от "Коалиция за България" Спас Панчев. Той е и председател на земеделски съюз "Александър Стамболийски".

Според него земеделието е основна част от икономиката на страната, първо защото произвежда реални продукти и второ – селското стопанство може да осигури много нови работни места. "Българският земеделски производител трябва да получава толкова, колкото получават другите земеделци в ЕС, тъй като правилата и изискванията са едни и същи за всички", каза още Спас Панчев.

"Ние, депутатите от "Коалиция за България", имаме две конкретни предложения по отношение на земеделието преди второто четене на промените в бюджета", каза Пенко Атанасов. Първото е 116-те млн. лева за тютюнопроизводителите да се вземат от допълнителния резерв от 1,2 млрд. лева, с които правителството ще се разпорежда. Освен това до две седмици след публикуването на бюджета в "Държавен вестник", трябва парите да бъдат изплатени според червените. Второто им предложение се отнася до директните плащания за животновъдите. 150 млн. лева е необходимо да бъдат записани като разход и да се изплатят декември месец.

40% от обработваемата земя у нас (тя възлиза на 56 млн. дка б.а.) е пустееща. Субсидиите, които страната ни получава са за едва 30 млн. дка. Родните производители все още изнасят ограничени количества от продукцията си в страните-членки на ЕС. Родни череши, праскови и вишни могат да са купят на пазарите в Италия, Холандия и Германия, грозде - в Унгария. Българските земеделци са неконкорентноспособни на европазара, защото техните колеги са субсидирани, докато у нас положението е доста по-различно.