12345

12345

Спомени от морска експедиция събрани в книга

на кораба "Камчия". Тя ще бъде представена на 23 септември, понеделник, 2013 година от 11 часа, в зала "Одесос" на Варненския археологически музей.

Нейни научни ръководители са двамата варненски археолози, проф. Михаил Лазаров и Иван Иванов. Повод за провеждането на тази експедиция е откриването в световноизвестния варненски халколитен некропол на накити, изработени от мидата спондилус. Тъй като този вид мида се среща само в Средиземно море, находките от некропола са доказателство за наличието на древни търговски контакти. Основната цел на експедицията е да бъдат проучени търговските маршрути, свързвали Средиземно и Черно море през праисторическата епоха. Плаването започва на 7 септември и завършва на 22 октомври 1988 г. То е осъществено с водолазния кораб "Камчия" и материалната и логистична подкрепа на държавно предприятие "Черноморски риболов" – Варна. Експедицията  тръгва от Варна, преминава през Босфора, Мраморно море, Дарданелите, Егейско море, Атина, егейските острови и обратно.

Капитан Веселин Венков разказва спомени за веселите моменти, неизбежните трудности и неочакваните премеждия по време на плаването. Той е професионален-водолаз, дългогодишен ръководител на първата в България мидена ферма "Зеленка" край нос Калиакра, капитан на рибарска гемия и водолазен кораб. През 1985 г. заедно с Иван Иванов участва в подводните археологически проучвания на праисторическото селище "Арсенала" във Варненското езеро. "По пътя на спондилуса" е втората книга на Веселин Венков. Той е автор и на "Записки на рибаря" – сборник с биографични разкази, описващи бита на черноморските рибари и автентични рецепти за днес вече забравени рибни ястия. Отпечатването на "По пътя на спондилуса" съвпада с 25-та годишнина от провеждането на морската експедиция. Автор на научния предговор и редактор на книгата е Теодор Роков от РИМ-Варна.