Контейнерите се изпразват по график от екипи на варненската фирма. Снимки Лина Главинова

Контейнерите се изпразват по график от екипи на варненската фирма. Снимки Лина Главинова

Старите дрехи на бургазлии отпътуват за страни от Третия свят, най-често държави в Африка и Пакистан. Това установи проверка на сайт "Черноморие". Как обаче стигат до магазини за дрехи и обувки втора употрева на тези места? По един дълъг и интересен път.

На 15-ти септември миналата година на територията на Бургас започнаха да функционират 19 мобилни центрове за разделно събиране на 20 вида отпадъци, като тонер касети, пържено олио и други, които могат да бъдат преработени по някакъв начин и използвани отново. В непосредствена близост до тези мобилни центрове са поставени и малките контейнери с надпис "Дрехи и обувки". Центровете, които представляват правоъгълни контейнери, се намират в центъра на града, в комплексите - "Меден рудник", "Лазур", "Изгрев", "П.Р. Славейков", "Братя Миладинови", както и в квартал "Сарафово". Центровете са поставени по проект "TexCycle", който Община Бургас изпълнява съвместно с варненската фирма "Евротекс" ЕООД.

Проектът има изцяло екологична насоченост. Целта му е дрехите и обувките, които не се ползват от бургазлии да бъдат съживени за нов живот или преработени и използвани в индустрията. Малко хора са се замисляли, че текстилната промишленост е на второ място по замърсяване на въздуха, заради изхвърлянето на вредни емисии при обработването на материалите, от които се правят дрехите. Първото място в тази черна класация се държи от петролната индустрия.

"Затова целта на проекта е опазване на околната среда. Той се реализира съгласно Закона за управление на отпадъците", каза пред "Черноморие" Сирма Желева - ръководител на проекта във варненската фирма "Евротекс" ЕООД. Екипи по график изпразват контейнерите, пълни с чували с дрехи и обувки.

"Освен с нашата община, фирмата има сключени договори и с други общини на територията на страната. По договор те са длъжни минимум веднъж в седмицата да изпразват контейнерите. Разбира се, това е недостатъчно и се налага по два-три пъти да се прави всяка седмица", каза директорът на "Чистота еко" Стефан Калчев.

Условието е дрехите и обувките да бъдат почистени, сгънати и поставени в торби, завързани в горната си част. След това се пускат в съответния контейнер. След като бъдат събрани чувалите, те се извозват до халето на фирмата във Варна. И започва дългия процес на сортиране. Оказва се, че има 300 артикула дрехи, които трябва да бъдат разпределени. Дрехите се сортират по няколко признака - сезонност, за какъв пол са предназначени, по качество и т.н. Тези, които са здрави и годни за носене се почистват и от Варна отпътуват към страните от Третия свят. "Както в нашите магазини за дрехи втора употреба се продават дрехи и обувки предимно от държави от Западна и Централна Европа, където стандартът е по-висок, логично е и нашите дрехи да отпътуват за страни, които имат по-нисък от нашия стандарт. Разбира се трябва да се съобразим, че не можем да изпратим зимни дрехи в страни с високи температури, където напрактика зима няма", поясни Сирма Желева. Това се оказват държави в Африка и Пакистан.

Срещу договора, който има с Община Бургас, варненската фирма има свободата да намери най-подходящата реализация на събраните дрехи. Тези, които са годни - се продават като дрехи втора употреба. Тези, които не стават за носене обаче се преработват. Някои от материите стават пълнежи за дюшеци, други се превръщат в парцали за почистване в индустрията. Целта е да се намери максимално приложение. "Имаме и искания от социалните институции в общините, с които работим за дрехи. Когато ни изпратят списък с дрехите, от които имат нужда, ние сортираме тези, които могат да им свършат работа, почистваме ги и им ги изпращаме", поясни Сирма Желева.

Добре е бургазлии да знаят, че ако предадат дреха с дупка или развален цип например, те не могат да бъдат оправени. "Не разполагаме с такава услуга. Сама по себе си тя ще струва много пари, защото поправката на дреха изисква човешки труд, а той е свързан и с разходи за заплати и осигуровки", обясни ръководителят на проекта.

Оказва се, че и големи вериги за дрехи, които приемат стари дрехи извършват същата дейност, като варненската фирма. Те разполагат с места за сортиране на дрехите, тези, които са годни биват освежавани и продавани в магазини за втора употреба в различни точки на света, другите биват предаване за преработка.

За една година проектът "TexCycle" набира скорост и все повече бургазлии се възползват от него. И тук обаче има сезонност. "Напролет и наесен хората правят разчистване на гардероба и логично изхвърлят повече ненужни дрехи. Тогава и работата ни е повече", обясни Сирма Желева. В тяхната фирма са наети 300 служители. Преди да бъде назначен всеки един оттях минава пред шестмесечен курс на обучение. Целта е да разпознава материите, да може да сортира правилно дрехите, които постъпват в халето.

Оказва се, че екологичното мислене и проектите, свързани с опазване на околната среда, набират повече последователи и съмишленици. Затова е и добре преди да се замислим да дадем пари за една вещ или дреха да знаем каква ще бъде нейната съдба.

Заради интересът към мобилните центрове ще бъдат разположени такива и в кварталите и съставните селища на общината. "Преди това обаче трябва да закупим нужните контейнери за разделно събиране на отпадъци, за да могат и останалите жители на общината да се възползват от проекта", каза Павлин Михов - директор дирекция "Околна среда" в Община Бургас.

Галерия