Стефан Чапкънов се връща, ще организира МФФ Бившият ръководител на ансамбъл "Странджа" (на преден план на снимката) е предложил своя концепция за провеждането на фестивала и тя е била приета от администрация.

 

Чапкънов се раздели шумно и скандално с общината. През 2007 година, когато изборите бяха спечелени от ГЕРБ и новото ръководство пое управлението на общината, ръководителя на "Странджа" тогава отказа доброволно да напусне заемания пост (ансамбълът е общински и танцьорите и музикантите в него имат сключени трудови договори с общината), въпреки че бе навършил възрастта за пенсиониране. Чапкънов беше освободен, след което той осъди общината и спечели делото. Тя от своя страна трябваше да му изплати обезщетение. След сагата "Чапкънов" ансамбъла бе поет от Марио Егов, след спечелен от него конкурс за бъдещото развитие на състава. В продължение на три години пък Международния фолклорен фестивал се организираше основно от Пламен Каров, който имаше граждански договор за всяко издание. Каров отговаряше основно за режисурата на петте фолклорни вечери, а сценария бе поверяват на Георги Райков.

С подписването на договора със Стефан Чапкънов тази година не се знае дали той ще разчита на тях двамата. Той има правото сам да избере екипа, с който ще работи. За хората, които от години са в кухнята на фестивала и са тяхно свързани с него остава изненада завърщането на бившия ръководител на "Странджа".

"Стефан Чапкънов сам дойде при нас със своя концепция за тазгодишното издание на фестивала. Ние я разгледахме и одобрихме, след което сключихме с него граждански договор. Той има правото сам да избере екипа, с който да реализира идеите си. Стефан Чапкънов е с най-голям опит във фолклорното изкуство и съвместната ни работа с него показва, че не делим хората на такива, с които сме имали конфликти и други. Това, че преди години не е искал да се пенсионира и е имало разногласия, не означава, че вратите за него трябва да бъдат затворени. Ние работим и с други хора на изкуството, които са работили с предишната администрация", коментира Весела Йорданова директор дирекция "Реклама, маркетинг и връзки с обществеността" в община Бургас.