Стойко Сакалиев подреди изложба за 24-ти май Срещата на автора с галерията се случва след 13 години търсения, лутания и уговорки, сподели собственичката Неси Колева. Чакането си е заслужавало, защото в настоящата експозиция, познатия като плакатист художник се представя в нова и различна светлина. Картините му са свежи и чисти, с изящни контури и прави линии.

"Стойко не работи импулсивно. За него картината е интимен зов и той се отнася отговорно към работата си", каза изкуствоведката Пепа Седларска.

Едва 13-годишен Стойко Сакалиев прекрачва прага на ателието на Георги Янакиев и тогава е неговата първа среща с абстрактното изкуство. Той завършва академията, специалност "Плакат". Художникът работи с точен знак и синтетична мисъл. Автор е на десетки плакати за постановки на бургаския драматичен театър "Адриана Будевска". Преди няколко години Стойко Сакалиев дари богатата си колекция от плакати на художествената галерия "Петко Задгорски".

"За него болката е съвременността, където материалното надделява над духовното богатство", допълни Пепа Седларска.

"Картината е послание към зрителя, съвкупност от линии и цветове. В нея са чувствата и емоциите на автора", сподели Стойко Сакалиев. Той избра 24-ти май за да представи настоящата си изложба, тъй като за него тази дата е най-светлата в нашата история.