Свещеник Стелиян Кунев и съпругата му презвитера Калина Кунева бяха гости на празника на украинската общност в Бургас. Снимки Авторът

Свещеник Стелиян Кунев и съпругата му презвитера Калина Кунева бяха гости на празника на украинската общност в Бургас. Снимки Авторът

Свещеник Стелиян Кунев направи подарък на украинските деца в Бургас в навечерието на светлите Рождественски празници. Представители на украинската общност, които живеят в морския град, го поканиха да бъде гост на тържеството по случай предстоящото Рождество Христово. Празникът събра украинци на различна възраст в зала "Петя Дубарова" на културен център "Морско казино". В началото отец Стелиян прочете молитва и ги благослови. Той заедно със съпругата си - презвитела Калина Кунева бяха приготвили за всички деца подарък - албум по православна живопис "Българските светии". Автор на текстовете в помагалото е презвитера Кунева, която е лектор по религия в Центъра за професионално и личносто развитие и води заниманията в Неделното училище към храм "Свети Пимен Зографски" в бургаския квартал "Крайморие".

Албумът, който украинските деца получиха, е издаден на руски език. За целта бе организирана кампания по набиране на средства за превода на текста от българското издание и отпечатването му в нов тираж. Желанието на отец Стелиян бе този албум с жития на светии да достигне и до руски, и украински деца, които живеят у нас. Така на днешния празник децата, освен подаръците, които им донесе свети Николай (първообразът на Дядо Коледа), получиха и духовен подарък, който ще им даде знания за християнството и живота на светиите.

Празникът на украинската общност продължи с песни, танци, рецитиране на стихове и завърши с почерпка и пожелание за светли празници.

Галерия