Свиха палатките на самонастанили се ромски семейства Семействата били заварени от служители на общинската дирекция "Управление при кризи, бществен ред и сигурност", които извършвали проверки в района.

Мястото е притегателно за ромите, които идват от вътрешността на страната и се настаняват незаконно тук. Община Бургас периодично премахва бараки, палатки и имровизирани заслони на роми в района.

Миналата седмица 6 семейства от Сливен бяха заварени на етап палаткуване, точно преди да почнат градежа на по-масивни заслони, и настоятелно помолени да напуснат района.

Община Бургас припомня, че за номадстващите роми мястото е изключително атрактивно, но те винаги издигат заслоните си буквално на метри от близката железопътна линия. Там играят децата им. Там безконтролно се движат домашните им животни – коне и кучета. Неотдавна двегодишно момиченце от ромски бивак, изникнал на същата поляна, беше прегазено и убито от влак.

Община Бургас ще събаря изникващите на това място незаконни постройки колкото пъти трябва, за да стане ясно, че колонизирането му няма да бъде допуснато.