Събират данъци от гаражи превърнати в магазини

Служители от отдел "Контролно-ревизионна дейност и принудително събиране" на дирекция "Местни приходи от данъци, такси и реклама" започнаха проверки в централна градска част, комплексите "Възраждане" и "Лазур". Търсят се гаражи към жилища, чиито собственици ги използват като магазини, офиси и кабинети без да са подали декларация за тази промяна.

 

Данъчните оценки, които са основа за облагане с данък върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци, са с голяма разлика при гараж към жилище и при търговски обект. При 20 000 лв. данъчна оценка за гараж, ако същият се използва с търговско предназначение оценката е двойно по-голяма. Разлика в дължимите суми се получава и от размера на таксата битови отпадъци - за жилищни имоти тя е 1 на хиляда върху данъчната оценка, а при нежилищните имоти - 11 на хиляда.

Законът за местните данъци и такси задължава гражданите да уведомяват с декларация общината при промяна на някое обстоятелство, което има значение за определяне на данъка. Административното наказание за невярно посочване на данни или обстоятелства, водещи до определяне на данъка в по-малък размер, е глоба до 400 лв. или имуществена санкция до 1000 лв.