DSC_3385

DSC_3385

Съдят бившия кмет на Царево за 140 000 лв.

служебни задължения. В периода от 2-ри август 2005 г. до 16-ти септември 2005 година като кмет на Община Царево е нарушил Закона за устройство на територията и Наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, приета с решение № 45/28.01.2004 г. на Общински съвет - Царево. Арнаудов издал мотивирано предписание на 2-ри авгус 2005 година, и превишил правата си по Закона за общинската собственост и Наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, с цел да набави за "Петров комерс 99" ЕООД облага. На 16-ти септември 2005 г. Петко Арнаудов сключил договор, окончателен по смисъла на Закона за устройство на територията за прехвърляне на право на собственост след промяна на регулационни граници на урегулиран поземлен имот. С това прехвърлил собствеността на недвижим имот - частна общинска собственост представляващ 424/794 кв. м идеална част от урегулиран поземлен имот в квартал 82, които идеални части представляват придадени по регулация по заповед от 10-ти амгуст същата година, с която е одобрена промяна на регулационни граници, за сумата от 31 800 лева. От това са настъпили значителни вредни последици за Община Царево, в размер на 137 800 лева, представляващи разликата между продажната цена на имота и средна пазарна цена и престъплението е свързано с продажбата на общинска собственост.

Окръжният съд в Бургас прие за съвместно разглеждане подадения от Община Царево граждански иск и я конституира като граждански ищец в процеса. Общивата претендира за вреди от непозволено увреждане и моли да бъде осъден Арнаудов да й заплати 137 800 лева обезщетение за причинени имуществени вреди, заедно със законната лихва.

В съдебното заседание бяха разпитани двама служители на община Царево. Изслушани бяха две вещи лица, изготвили съдебно-оценителска експертиза за пазарната стойност на имота и съдебно-техническа експертиза за промените в плана за регулацията му.

Защитниците на подсъдимия оспориха заключенията на двамата експерти и поискаха съдът да не ги цени при произнасяне на присъдата.

Процесът ще продължи на 18-ти юни 2015 г., за когато са призовани за разпит неявили се днес двама свидетели.