IMG_0138

IMG_0138

Съюзът на журналистите в Гърция против новата тв

която бе създадена в южната ни съседка. В нея работят 200 от 650-те журналисти, които бяха съкратени от обществената телевизия миналата година. Тогава на улицата останаха 2500 души, работещи на трудов договор в електронната медия. Само 650 оттях са журналисти. "До този момент те не са получили заработените си възнаграждения", каза Мария Антониаду - председател на Съюза на журналистите в Атина. В Гърция има пет съюза, които обединяват работещите в медиите там.

IMG_0141

След кризата в Гърция, са закрити 27 вестници, 3 радио станции и държавната телевизия. Други 11 радио станции или са затворени, или пускат само музика. Само в Атина без работа са останали 1000 журналисти.

"Под съмнение е поставена полезността на медиите в Гърция, заради кризата и блогърите. Така се всява смут, а вестниците губят читателите си", каза Антониаду. Повечето от журналистите в Гърция работят без осигуровки. Голяма част от повече от 9 месеца работят без да са получили заплатите си. "50 семейства на наши колеги се намират в тежка ситуация. Случващото се остава следа и в нашия начин на живот и създава проблеми в качеството на жуналистиката", допълни Антониаду. С решение на Управителния съвет на съюза за Възкресение Христово са раздадени 200 000 евро помощи за безработни журналисти.

Мария Антониаду участва в международната журналистическа конференция, която се провежда в Дома на журналиста в Златни пясъци по случай 120 години от създаването на СБЖ.