Zname

Zname

Тази вечер казват кой е кмет на 2013 г. 200 000 гласуваха в първото издание на конкурса ще бъде обявено на годишната среща на Националното сдружение на общините на Република България, която се провежда в Албена. Организатор на конкурса е порталът на българските общини Kmeta.bg. Над 200 000 души от цялата страна избраха победителя в категорията "Кмет на гражданите", давайки своя вот за един от 264-те градоначалници на общини в България.

Победителите във всички девет категории на първия по рода си конкурс, отличаващ най-успешните кметове на България, ще бъдат обявени днес. Те ще получат специално изработени кристални статуетки, както и грамоти. Сред отличените са кметове от различни партии и населени места от всички краища на България. 
Деветте категории на конкурса са:
- Успешно привличане на инвестиции
- Успешно усвояване на евросредства
- Благоустрояване на градска среда
- Развитие на туризма
- Осигуряване на съвременни условия за отглеждане на деца
- Опазване на природата
- Поддържане и развитие на спорта в града
- Кмет на гражданите
- Кмет на годината
Кой да получи титлата "Кмет на гражданите" решиха десетките хиляди гласували на специалния сайт на конкурса - konkurs.kmeta.bg. Призьорите в останалите осем категории бяха решени чрез вот, в който имаха възможност да се включат всички градоначалници от страната. 
Форумът "Кмет на годината" има за цел да популяризира добрите практики на общините, да посочи успешните градоначалници, чиято работа дава положителен ефект върху развитието на градове и подобрява условията за живот в тях.