Театър "Адриана Будевска" ще стане и кино

не може да бъде използвано за прожекциите на филмите, селектирани за тазгодишното издание на фестивала. Заради смяната на машините в "Тракия" се наложи феста да бъде преместен в Кукления театър. От общината обещаха, че ще търсят европейско финансиране за закупуване на машини за бъдещото кино. "Ще положа усилия този проект да се случи максимално бързо", каза зам.-кметът по евроинтеграция в общината Атанаска Николова на закриването на феста снощи.

 

Близо 276 000 лева са нужни за оборудването на бъдещото общинско кино. Започнатата от проф. Георги Дюлгеров - художествен директор на "София филм фест на брега" кампания за ктитори на бъдещото кино вече е подкрепена от 27 души. Те са закупили столове по 250 лева всеки. Табелките с имената им ще бъдат поставени в ремонтиранта зала на драматичен театър "Адриана Будевска". Ремонтът трябва да започне, след като бъде избрана фирма изпълнител. Средствата за него са осигурени.

"Така в театъра ще може да провеждаме и кино лектории, и да се въртят филми от "Киномания", обяни проф. Дюлгеров. Той призна, че тази година се наблюдаваше лек отлив на публика по време на фестивала. "Надявам се това да е било заради промяната на залата и селекцията на филми в последния момент. Не ми харесва, че създадохме у публиката усещане, че 9-то издание на фестивала е с по-лошо качество и това е моя грешка", призна режисьорът. "Надявам се идеята с общинското кино да се случи и следващото издание на фестивала да е по-добро", допълни Дюлгеров.