BydniVecher3

BydniVecher3

Традициите на коледуването на Божията майка - "Замъчи се Божа майка от Игнажден до Коледа". Този интервал от време и звестен още като "черни, поганни дни". В народните представи през тези дни никой не замръква навън, защото тогава се появяват караконджули, вампири, таласъми и други свръхестествени същества. Връзката между светлината и тъмнината я осъществяват коледарите.

С коледните празници, обичаи и обреди е свързан богат и разнообразен фолклор: песни, наричания, пословици и гатанки. Коледните песни се изпълняват главно при коледуването — на Бъдни вечер дружини от момци коледари, водени от по-възрастен мъж, наричан станеник, обхождат предварително определена махала и пеят песни по пътя, пред къщата и на къщата, като пожеланията в тези песни са посветени и на домакина (стопанина), овчаря, ловеца, свещеника, невястата, момата, ергена, малкото момче или момиче.
Коледарите са в традиционно празнично облекло и със специална украса на калпаците. От полунощ на Бъдни вечер до сутринта на Рождество Христово те обикалят домовете. По пътя, пред вратата и в къщата пеят специални обредни песни, различни по мотиви, според мястото на изпълнение и лицето, за което се пеят. Най-общо те са обредно пожелание за щастие в семейството и придобив в стопанството.
След песните, водачът на групата, която държи в ръце подарения от стопаните коледарски кравай, изрича и коледарската благословия (молитва, благословка, слава):
"От Бога ти много здраве, от нас малко веселбица!".
Освен с кравай ги даряват още с пари, месо, сланина, боб, брашно, вино и др. Коледуването завършва с общо угощение, на което се поканват и другите женени мъже, у които са коледували. Останалите след това продукти се продават, а парите се дават на бедните или на църквата, училището, читалището.
"Събрали се сабор, табор,
момци, все коледари.
Де рано ранили, де късно къснили
по тез кални друмища.
Те почукали, потропали.
Помислили, че ще излезе някой лош човек,
да се кара, да се бие,
а той излязъл добър човек.
Орадвал се, обрадвал се, че бръкнал в куюм джобове,
извадил китка нахтари,
че отброил чимшир порти
и ги въвел в равни двори,
в равни двори, бяла къща.
Да попеят добри песни, добри песни коледарски,
че ги дарил с добра дара, вит-превит кравай.
На кравая сребро, злато, кръст.
Да е мирна и честита, плодовита -
зелен клас на нива, голям грозд на лозе,
жълт мамул на леса, червена ябълка в градина,
пълна къща със коприна.
До година, до амина.
Да кажем дружина: "Да бъде!"
- коледарска песен от Сливенско - "Славите ли млада Бога?"