Три фестивални събития в навечерието на Рождество , за да връчи своя знак за признание към институции и личности, оказали най-голямо съдействие в дейността на културния институт през 2010 г. Ще бъдат присъдени Почетни грамоти в категориите: Бизнесът за Операта, Партньори за Операта, Медии за Операта, Журналист за Операта и Личност за Операта.

Оперетната гала на 20 декември от 19:00 ч. носи почерка на двама изявени творци – диригента Маркус Хубер от Германия и режисьора Марио Николов, в съавторство с познатия варненски хореограф Константин Илиев, оркестъра, хора и балета на Държавна опера Варна. Празничното настроение ще шества на сцената с любими арии и ансамбли от оперети на Йохан Щраус, Франц Лехар, Имре Калман и Жак Офенбах, в изпълнение на солистите Марио Николов, Валентина Корчакова, Свилен Николов, Ирина Жекова, Пламен Димитров, Филипа Руженова, Вяра Железова и Пламен Долапчиев. 

Специално място в Коледния фестивал заема "Коледна песен" по Чарлз Дикенс, текст и музика Джеймс Лейси. С прочита на музикалната пиеса са ангажирани диригентът Ганчо Ганчев, режисьорът Кузман Попов, хореографът Константин Илиев, хормайсторът и корепетиторът Миглена Шишева, балетният педагог Бистра Бъчварова, театралният педагог Петя Петкова и вокалният педагог Галина Станишева, които с явно удоволствие работят с младите артисти от Варненската детско-юношеска опера. Сюжетът, както е известно, се концентрира върху чудодейната промяна, която се извършва в съзнанието на стария скъперник Скрудж, тъкмо в навечерието на Коледа. След като е отведен от призрака на бившия си съдружник Марли и три други привидения на странно пътешествие в миналото, настоящето и бъдещето, той осъзнава, че нe пaритe, a oбичтa e нaй-cкъпoтo нeщo нa тoзи cвят. Aдаптирана многократно за кино, театър, опера, радио и телевизия в различни страни, поучителната история за деца и възрастни имаше и своята премиера във Варна по време на предишния Kоледен фестивал. Сега "Коледна песен" закономерно се връща на сцената, за да очарова и публиката на XI Коледен музикален фестивал – Варна 2010. След двата спектакъла на 17 декември, "Коледна песен" ще прозвучи отново на 21 декември, отново от 11:00 ч. и от 16:00 ч., като часовете са съобразени с училищните смени и възможността за посещение както от организирани ученически групи, така и от деца с придружител.

XI Коледен музикален фестивал – Варна 2010 завършва с голям Рождественски концерт на 23 декември от 19.00 ч., замислен като един истински музикален фойерверк от прекрасните валсове и полки на Щраус, Славянските танци на Дворжак, Унгарските танци на Брамс и други популярни симфонични творби. В празничната, последна фестивална вечер, Варненската филхармония ще дирижира един от най-изявените български диригенти Деян Павлов. Завършил НМУ "Л. Пипков" в София и ДМА "Проф. Панчо Владигеров" със специалностите: хорово дирижиране при проф. Георги Робев, симфонично дирижиране при проф. Васил Казанджиев и оперно дирижиране при професорите Борис Хинчев и Иван Вулпе, той е отличен още по време на следването си със специална диригентска стипендия на името на професор Георги Димитров и златна значка. По-късно специализира в майсторските класове на професорите Карл Остерайхер (1986, 1988), Хайнц Рьогнер (1989, 1990), Иля Мусин (1991). Работи като диригент на Русенска филхармония и опера (1988-1991); главен диригент на Симфоничен оркестър и Оперетен театър в Пазарджик (1992-1995); диригент в Пловдивска опера и ОФД - Пловдив (1996-1998); музикален директор на фестивала "Зимни музикални вечери" в Пазарджик (1992-1999); диригент на Младежка филхармония "София" (от 2001). Деян Павлов дирижира почти всички опери и оркестри в България, концертира в Германия, Англия, Гърция, изнася оперни представления с Европейска лирична опера във Франция и Португалия, гастролира за коледни и новогодишни концерти в Испания, участва във всички значими музикални фестивали в България, Гърция, Румъния, Испания, Германия и Швейцария; издава множество компактдискове за България и чужбина. Филми със записана от Деян Павлов музика имат награди "Сезар" (2001-2004), номинация за "Оскар" (2006) и номинация за "Златна Палма" (2007). Репертоарът на диригента включва известни оперни, оперетни, ораториални, симфонични и камерни творби, много съвременна и българска музика.

 

Днес+