VarnenskoLyato

VarnenskoLyato

Триизмерни видео инсталации и прожекции на британски танцови филми във фестивала "Варненско лято"

 Известният британски хореограф и режисьор Били Кауи ще гостува на фестивала с подкрепата на Британски съвет България, за да представи своята 3D видео инсталация "Стереоскопична трилогия". В последните години Били Кауи фокусира интереса си върху триизмерни танцови инсталации, които създават усещането за присъствие на реални танцьори от плът и кръв. "Стереоскопична трилогия" включва 3 видео инсталации в режим на непрекъснато повторение, които ще бъдат инсталирани в залите на Археологическия музей във Варна. Могат да бъдат видени от 16:00часа на 4 юни и от 19:00часа на 5 юни.

Първата част, озаглавена "In the flesh" ("В плътта"), е 4-минутна прожекция върху самия под на помещението. В затъмнено пространство публиката открива на пода пред себе си танцуващо тяло. "In the flesh" е носител на наградата Delegates Prize на Международния фестивал за екранен танц в Хага през 2007-ма година. 

"The Revery Alone" ("Мечтание") е 7-минутна прожекция на тавана, като зрителите лежат на пода. Инсталацията показва соло на танцьорката Елеонор Ансари, играла в трупата на Морис Бежар. Зрителите са оставени да съзерцават бавната и поетична хореография, която превръща тялото в жива скулптура. 

"Tango de Soledad" ("Танго на самотата") е 5-минутна прожекция на стена. Инсталацията представлява танц, който се изпълнява на фона на специалните рисунки на Силке Маншолт и оставя у зрителите със стереоскопични очила впечатлението, че споделят пространството с реален танцьор. 

В последните 25 години Били Кауи работи предимно като хореограф за своята компания Divas Dance Theatre. Много от танцовите му филми – като Beethoven in Love, Motion Control, Anarchic Variations са печелили награди. 

По време на гостуването си у нас той ще представи и прожекцията на британски танцови филми от изключителната колекция Forward Motion ("Движение напред"), която също участва на МТФ "Варненско лято" в партньорство с Британски съвет. 

Forward Motion ("Движение напред") е проект на Британски съвет, продуциран в сътрудничество със Саут Ийст Денс, който предлага изчерпателна картина на историята и развитието на британското танцово кино. Подбрана и представена от водещи фигури в британския танцов и кино свят, колекцията включва редки архивни кадри, филми за зората на танцовото изкуство, иновативни и съвременни късометражни филми. На 4 юни (събота) от 21:00ч. в Радио Варна ще бъде прожектиран филмът "Artists’ Choice" ("Изборът на артистите"), който е част от Forward Motion.

Посетителите на МТФ "Варненско лято" ще могат да видят и изложба с плакати от някои от над 30-те събития, организирани съвместно от Британски съвет и фестивала през последните 15 години. Изложбата, която освен на дългогодишното сътрудничество е посветена и на 20-годишнината на Британски съвет в България, ще бъде показана от 1 до 12 юни във фоайето (първи балкон) на ДТ "Стоян Бъчваров" Варна. 

От 2010г. Британски съвет работи с български партньорски организации по програма "Нови творби, нови публики", чиято цел е да открива и привлича публика за новаторски произведения в различни области на изкуството. Британското участие във МТФ "Варненско лято" 2011 също е в рамките на тази програма.

Нейната цел е да представя висококачествени новаторски произведения пред публиките в Обединеното кралство и други страни. Проектът се изпълнява в сътрудничество с фестивали, агенции и продуцентски организации в областта на културата по целия свят. "Нови творби, нови публики" е партньорски проект, който подкрепя водещи професионалисти в областта на изкуствата при търсенето и привличането на нови аудитории за новаторски произведения в различни области на изкуството.

Днес+