DSC_9731

DSC_9731

Тръба, но не с петрол, а с култура ще свързва морските общини

Така образно вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков обобщи проекта, по който ще работят кметовете на Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско, Царево и Средец. Вместо петролопровод, общините ще бъдат свързани в обща мрежа и ще развиват културен и археологически туризъм. Идеята е коментирана на среща инициирана от кмета на Бургас Димитър Николов и областния управител Константин Гребенаров. "Обектите са свързани в един маршрут чиято цел е да популяризира културното и историческото ни наследство, да привличаме повече и по-платежоспособни туристи. Списъкът е отворен и към него могат да се добавят и други обекти", презентира идеята Константин Гребенаров пред премиера Бойко Борисов  и неговия екип в новата камерна зала "Апостол Карамитев" на драматичен театър "Адриана Будевска". Поводът за визитата на министър-председателя е символичното откриване на сградата след нейния ремонт със средства по оперативна програма "Регионално развитие".

DSC_9739

"Ние вече спечелихме 6 млн. лева за превръщането на остров "Света Анастасия" и моста в своебразен културен маршрут. Реализацията на проекта започва напролет. Вече има двойки, които имат желание да се венчаят на острова. Богати туристи от Израел и Германия искат да присъстват на разкопките на Аква Калиде, но чакаме пари от правителството, за да продължим работа там", каза кметът на община Бургас Димитър Николов. Градът е включен в списъка с острова и древното селище Аква Калиде, за чиито разкопки общината вече поредна година отпуска средства. "Фирма "Душ" ще даде 500 000 лева за този обект. Имаме вече постигнато споразумение", каза министърът на културата Вежди Рашидов. Той допълни, че е сключен петгодишен договор с музея "Лувър" в Париж, за съвместна дейност.

В списъка с археологическите обекти са включени още: Несебър с крепостните стени и древните църкви, Обзор, Поморие с тракийската гробница, Созопол с двата острова "Свети Иван" и "Свети Петър", полуостров "Свети Кирик", с крепостната стена, която се проучва в момента в Стария град, с некропола на древна Аполония, Приморско с тракийското скално светилище Беглик Таш, Царево с единствената запазена епископия в квартал Василико и с античния некропол Улпия в Ахтопол.

"Ще ви отпуснем 500 000 лева за разработването на маркетингов проект по вашата идея. За целта трябва да кандидатствате всички общини заедно или три по три", каза Лиляна Попова министър на регионалното развитие и благоустройството.

"Всеки един от тези 14 обекта ще получи по 120 000 лева за започване или скоростно продължаване на проучването. Смятайте, че парите вече ги имате и няма да чакате да стане пролет, за да работите", обърна се към археолозите вицепремиерът Симеон Дянков.