DSC_6115

DSC_6115

Търсят фирма за 3 линии в Бургас. Комфорт се отказа

Те са предвидени по проект "Интегриран градски транспорт", който община Бургас изпълнява. По този проект общината закупи нови автобуси и тролейбуси, които са предоставени за експлоатация на общинския превозвач с договор. Съгласно проекта, сега съществуващите линии на градския транспорт ще бъдат рецудирани. Сред тези, които ще бъдат премахнати, са 1, 2 и 2а, които се обслужват от фирма "Комфорт" ООД. Маршрутките трябва да спрат най-късно до края на април, за което "Черноморие" вече писа. Това е крайният срок за прекратяване на договора между "Бургасбус" и частната фирма. Той е сключен през 1999 година и досега се изпълняваше от частния превозвач срещу съответното договорено заплащане на общинската фирма.

Проектът "Интегриран градски транспорт" предвижда линиите, по които сега се движат маршрутките, да бъдат закрити, защото ще дублират отчасти т.нар. "бърза линия", която ще свързва "Меден рудник" с комплексите "П.Р.Славейков" и "Изгрев". Това в момента го правят маршрутките. Като част от промените, свързани с новата транспортна схема, са трите нови линии, които ще бъдат открити - една вътрешна в комплекс "Меден рудник", една за комплекс "Възраждане" и една от квартал "Лозово" до комплекс "П.Р.Славейков". Желанието на "Бургасбус" е по тези линии да се движат маршрутки на частна фирма. На обявената обществена поръчка обаче се е явил само един кандидат - "Комфорт" ООД. След като са спечелили поръчката обаче, от фирмата са се отказали да сключат договор. Причината - инвестициите, които отрябва да направят, за да покрият изискванията, не отговарят на приходите, които ще получат. Автобусите, които ще се движат по тези линии, трябва да отговарят на еко стандарти, да са нови, да са оборудвани с GPS система, да имат система за електронно таксуване и други.

"При така създалата се ситуация имаме два варианта - или да обявим нова обществена поръчка, или да купим автобуси, които да се движат по тези линии", коментира пред "Черноморие" Петко Драгнев - управител на "Бургасбус" ЕООД. За нуждите на трите линии са необходими 8 автобуса с капацитет 25 места - в това число и правостоящи. Такива са сегашните маршрутки на "Комфорт", които обаче не покриват условията за подизпълнител. Те ще продължат да се движат по линии с номера 1, 2 и 2а, докато влезе в сила новата транспортна схема. Крайният срок е 30-и април.

Галерия