P1110014

P1110014

Учениците на Красимир Зинин разказват весели истории с бои "Изобразително изкуство" към ОДК Бургас с ръководител - графика Красимир Зинин. Изложбата е от поредицата "Учител – ученици" и разкрива детската неподражаема гледна точка за света –  през смеха и забавата, какъвто е и подходът на преподаване на самия учител.IMG_0276

Краси Зинин е препоEдавател по изобразително изкуство от 35 г., което му отрежда специалното място сред първите и още действащи детски школи на Бургас – школа "Батик" Златка Бобева и школа "Керамика" Кольо и Иван Арабаджиеви. Детската школа "Изобразително изкуство" е разкрита в началото на 50-те години на миналия век към тогавашния Окръжен пионерски дом, днес ОДК. Зинин е наследник на преподавателския пост от известните за артистичния свят на града ни: Виолета Масларова, Тодор Атанасов, Мишо Николов – учител на самия Красимир Зинин и Райна Рачева. В своето дълголетие детската школа към ОДК има значими постижения и награди от участия в конкурси за детска рисунка в бившите ГДР, Чехословакия, СССР, както и Поша, Япония, Индия, Ватикана, Швеция.
Красимир Зинин е любим учител и на най-малките – малчуганите от ОДЗ "Веселушко", "Здравец", "Звездичка", "Златна рибка". Той е и художник на годината за 2008 г., с Европейска награда за графика – Австрия 2007 г., първа награда за графика от Биенале за съвременно българско изобразително изкуство "Приятели на морето" 2008 г., участник е в колективни и самостоятелни изложби в Москва, Осло, Париж, Лондон, Сеул. Успехът на порастналите му вече възпитаници е също не малък. Негови ученици и успешно реализирали се творци са Милен Марков – художник в САЩ, Виктор Асса – завършил графика в Канада, Митко Иванов – председател на СБХ Бургас, Ани Михайлова, Тошко и Анелия Райкови, Дарина Пеева, Симеон Шивачев, Анелия Николова, Катя Тенекеджиева, Мирослав Грозев и мн. други, с изява в областта на изкуствата: графика, живопис, скулптура, архитектура и преподавателска дейност, включително и в Оксфорд.