DSC_4283

DSC_4283

Ученици обменят опит на френски

предават на своите връстници в професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" Бургас. Французойчетата са по програма "Леонардо Да Винчи" за обмяна на опит със свои връстници от бургаското училище. Те ще останат в школото до 24-ти април. DSC_4306Петимата ученици са избрани за показани отлични постижения в гимназията на тяхното градче. Те идват за първи път в България. Преди да пристигнат в "Проф. д-р Асен Златаров" са били посрещнати от представители на Френското посолство в София. Гостите ще покажат своите умения в готварство и в сервитьорство. Днес започва първата съвместна изява на петимата заедно с техните връстници от XI "в" клас. Паралелката от бургаското школо е избрана, защото бъдещите готвачи учат френски език. Така нашите ученици, както и техните връстници от областта Елзас ще си предават взаимно знания на езика на Мопасан и Дюма.

Първият ден включваше приготвяне на ястия. Те ще бъдат направени от бургаските ученици. Така нашите деца ще покажат традиционни български ястия. За да не останат по-назад от връстниците си, французойчетата вече обмислят през лаптопа, заедно със своята педагожка, какво да покажат. Те вече са се спрели на типичния френски десерт "Крем брюле" и тепърва ще обсъждат, каква ястие от френската кухня да предложат. Затова пък французите трябва до преценят, какви продукти им трябват, за да могат да приготвят традиционните си ястия.

Петимата ученици, преди да покажат уменията си пред бургаските момичета и момчета, са се представили в Италия. "Гостуването на французите идва след среща на учителския екип и директор на училището в Ремирмон през февруари в Бургас", каза Станка Узова (на втората снимка вдясно) директор на "Проф. д-р Асен Златаров".DSC_4316

По време на 17-дневната визита включва не само показно по готвене, сервиране, но и стаж в две бургаски заведения. В свободното си време французите ще разгледат морския град, да се разходят из Морската градина, както и да се срещнат със свои съученици. Предвижда се още да влязат в час по отделни предмети в бургаската гимназия, които се изучават на френски.

Петимата ученици след завършване на гимназията в Ремирмон ще продължат да работят по специалността си, научи сайт Черноморие. Във Франция в момента се търсят добри майстори готвачи и сервитьори. Заплащането е добро и зависи от категорията на заведенията. Професиите - готвач и сервитьор са предпочитани от младите хора. Те им дават сигурност в бъдеще. В школото се влиза без приемен изпит, както е при нас, а само по успех.