OU_PetkoRosen

OU_PetkoRosen

Училището в село Росен става на 150 г.

Покани за празника са изпратени до президента на България Росен Плевналиев, до министър-председателя Бойко Борисов, до областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, до Министерството на образованието и науката, до кмета на Община Созопол Панайот Рейзи, до видни общественици и учители-ветерани.

Първото училище в селото е открито в 1865 година. Учител е българинът Димитър Баев от село Кърхарман, сега Вършило. В училището се изучавал гръцки език, но Димитър Баев ги обучавал да четат и пишат и на български език. Учителят бил спазаряван от общото събрание на селото. Заплащали му с пари храна. Самото училище се помещавало в килия при черкавата, която е запазена и до днес. Тя представлява малка стаичка с размери 3 на 3,5 метъра,  с огнище и комин от западната страна. Ако се съди по нейните размери, там са учили не повече от 10-15 деца. Учениците сядали направо на пръстения под или на донесени от от тях кожи. Пишели на пясък и на дървени плочи с молив от олово. От 1880 година обучението преминало изцяло на български език.

От началото на 2001-ва година директор на училището е Стефана Черноглазова. Екипът на школото е от учители и възпитатели с необходимата квалификация. Системно се организират обучения и посещения на квалификационни курсове, за да се отговори на съвременните изисквания на преподаване и образователни потребности.

В училището има девет паралелки. Една за предучилищна подготовка и по 1 от първи до 8-ми клас. Полуинтернатните групи са 5. Четири - в начален курс и една прогимназиална. Училището е изцяло обновено. Има два компютърни кабинета. Черните учебни дъски са подменени с бели.

От учебната 2012- 2013 година стартира проекта "Нов щанс за успех" за ограмотяване на възрастни.