Sreshta1

Sreshta1

В Бургас единни мерки за сигурността на учениците назначена от кмета на общината Димитър Николов. В първата работна среща се включиха Веселина Таралова - директор на общинска дирекция "Образование", Десислава Василева - секретар на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН), Атанас Сиреков - директор на общинска дирекция "Информационно обслужване и технологии", Мариан Ангелов - началник на общински отдел "УКОРС", Виолета Илиева - директор на Регионален инспекторат по образование - Бургас, Снежана Няголова - директор на СОУ "Св. св. Кирил и Методий", представители на Областната дирекция на МВР, специалисти от сферата на образованието, представители на институции, които работят с деца.

Присъстващите взеха решение съвместни екипи на полицията и общинска дирекция "УКОРС" да обходят всяко училище и подготвят конкретни мерки за повишаване на охраната и сигурността. Това ще включва и анализ на съществуващото видеонаблюдение в учебните заведения - какъв периметър обхваща, кой наблюдава камерите, колко време се съхраняват записите и др., взаимодействие с полицията, как е организирана охраната, има ли необходимост от обучение на охранителите, кои са рисковите зони в училищата, достатъчно осветени ли са дворовете им и др.

По време на дискусията повечето участници се съгласиха, че заради неатрактивното заплащане днес охранителите в училищата са предимно пенсионери, които не наблюдават децата по коридорите, не упражняват контрол и по-често играят ролята на не особено бдителни портиери.

По този повод беше предложено да се преразгледат договорите с охранителните фирми.

Паник бутон, нощна охрана на учебното заведение, камери за нощно виждане и заключване на вратите на училищните дворове в периода от 22.00 до 06.00 часа през зимата и от 23.00 до 06.00 часа през лятото бяха останалата част от предложенията, които се чуха в залата.

Участниците в срещата се ангажираха да изпратят своите предложения до Местната комисия за борба с противообществените прояви към Община - Бургас и да ги обсъдят на следваща среща.