DSC_3604

DSC_3604

В Бургас ще отнемат пари за брой пътувани спирки

За целта старите хартиени карти ще бъдат сменени с електронни, които ще се зареждат с определена сума. При качване в автобуса картата ще се маркира на специално устройство и ще се задава броя на спирките, които пътуващия ще измине. Новата схема за таксуване се очаква да влезе в сила през пролетта. В момента тече конкурса, обявен от общинската фирма превозвач "Бургасбус" ЕООД, за избор на доставчик на т.нар. "интелигентни системи" (GPS системи, камери, преференция за преминаване през светофарите и т.н.).

Освен електронната карта, която ще важи за всички линии на градския транспорт, ще се продават и еднократни билети с времетраене от 1 час. Те ще важат също за цялата мрежа, както и за новата бърза линия, която ще бъде въведена в рамките на проекта "Интегриран градски транспорт". Целта е да бъдат улеснени пътниците. По проекта се предвижда да бъде изградена нова автогара на мястото на сегашната автогара "Юг", както и централна спирка в района на БСУ, нова начална спирка в "Меден рудник", откъдето ще тръгва бързата линия. Автобусите по нея ще пътуват на 3 минути и ще стигат до "Изгрев" и "П.Р.Славейков".

До пет години всички автобуси на общинския превозвач трябва да отговарят на стандарта "Евро 5". В момента по линиите на междуселищния транспорт в рамките на общината, пътуват стари автобуси. Те бяха пренасочени от градските линии към съставните селища, след като бяха доставени новите рейсове по проекта "Интегриран градски транспорт". Община Бургас е първа в страната, която изпълнява този проект.