SAM_0620

SAM_0620

В Бургас ще пътуват 45 минути за 95 стотинки

но в рамките на това време. Община - Бургас ще запази, както досега, преференциалните условия и цени на правоимащите групи - ученици, студенти, пенсионери, които пътуват с карти с намаления. Това означава, че еднократното пътуване на един ученик вече ще струва само 0,20 лева.

Новите карти, които ще са като пластина, ще започнат да се издават още през май или месец по-рано, за да имат време гражданите да се снабдят с тях. Те ще сменят старите хартиени карти, с които се пътува в момента по линиите на градския транспорт. Известно време новата билетна система ще функционира паралелно със старата, за да се даде време на хората да свикнат с нея. Тя е част от проекта "Интегриран градски транспорт", който Община - Бургас изпълнява.

"Най-важното, което бургазлии трябва да разберат, е, че картата ще е по-изгодна от еднократния билет, с който са свикнали досега. Тя няма да изгаря в края на месеца, а ще отчита само реалните ви пътувания. За туристите и гостите на града ще бъде запазена възможността за купуване на хартиен билет от шофьора, както досега, но на по-висока цена. Целта е да бъде преустановена сегашната практика билетите да се купуват в автобусите, а да се използват електронните карти за еднократно или многократно зареждане, които дават по-ниска цена и редица предимства. Жителите трябва да прибягват до по-скъпия билет само в краен случай, защото това ще забави потеглянето на автобуса и ще разсейва шофьорите", каза зам.-кметът по строителство в Община - Бургас Красимир Стойчев.

Новостите, които ще влязат в сила, когато заработи транспортната схема, ще бъдат представени по време на обществените обсъждания, които започват от утре - 12-и април. Първото е с начален час 18.00 часа в залата на НХК.