KatV3

KatV3

В Бургас събират предложения за движение на пътя в градските райони". Правим ли достатъчно за Пешеходците в населените места и до какво води ограничаването на придвижването им?

Пешеходците са най-многобройната група участници в движението. Ето някои факти свързани с тях:
Само 3-4% от инцидентите по улиците са по вина на пешеходци!
Над половината от кръстовищата в населените места не дават възможност за пресичане на пешеходци.
Често в големите градове пешеходците са принудени или да използват автомобил или да вървят по 1 км за да отидат на отсрещния тротоар.
Пешеходците са най-ограничаваните и най-пострадалите от хаотичната транспортна политика през годините в населените места и необмисленото застрояване.
В повечето населени места най-много пътни инциденти (предимно м/у автомобили) стават там, където няма осигурени възможности за пресичане на пешеходците.
Повечето Пешеходци нямат необходимото чувство за самосъхранение и реална представа за опасността.
Но истината днес е, че пешеходците вече не се чувстват сигурни дори на тротоарите.
Какви са причините и какво трябва да се направи за да станат градовете по-безопасни за пешеходците:
Над 90% от шофьорите не спазват ограниченията на скоростта в населените места.
Повечето тротоари и пешеходни зони у нас са заети от паркирани автомобили, а в последно време и от велоалеи. Политиката в населените 
места все още е насочена към несъздаване на пречки за автомобилите, което увеличава използването им.
Все още транспортната политика в много от населените места принуждава хората да използват личните си автомобили. Искаме ли ние, нашите деца, родители, роднини, приятели да се придвижваме свободно и безопасно?
Това зависи от всички нас.
Всеки, който иска да направи своите предложения, относно безопасността по улиците, както и да сигнализира за нередности, може да направи това 
всеки ден от 7-ми до 10-и, от 10:00 до 12:00 и от 16:30 до 18:30 часа, пред Община Бургас, където ще има разположена масичка на фондация 
"Безопасни улици от Валя" и сдружение "SOS-ПТП". На място представител на фондацията ще раздава брошури с полезни съвети за участниците в 
движението, а представител на сдружението ще дава консултации за действията, които може да предприемете, ако сте пострадали от катастрофа.
Снимка Архив Chernomorie-bg.com