В Странджа пресъздадоха обичая "Паликош" се превъплътиха в ролята на обичайните персонажи в кукерската дружина - Бял кукер, Кукерска баба, Кукерска мома, кюфкари и други. Присъствието на Белия кукер сред персонажите само по себе си придава уникалност на кукерството в Странджа, което се чества от незапомнени времена. Странджанският Бял кукер е характерен персонаж,който не е познат никъде другаде. Облечен е в овчи или ярешки кожи, обърнати с козината навън, без маска и с открито лице. Съшиването на костюма му става на място в деня на игрите и е част от ритуала.

Кукерските игри предвещават края на зимата и настъпването на пролетта. Символиката в тях е магическа, веднъж за плодородие и после за здраве. В обичая "Паликош" тази символика е изразена най-силно. Кошът е пълен със слама, която е реколта от предната година, и когато падне на земята и изгори, всички я прескачат. Вярват, че това ще им помогне да са здрави през годината. Обредите се изпълняват за осигуряване на здраве, плодородие и плодовитост, а с действията си и с благословии Белият кукер прогонва злото от селото.

Кукерските игри в Кости и този път се превърнаха в шарен спектакъл, вплитайки в наши дни древната магия за плодородие и идеята за забавление. Затова и неизменна част измежду кукерските атрибути е дървеният фалос, с който ритуално "заорават" земята. В обредното заораване и засяване главно действащо лице отново е Белият кукер.

Смята се, че кукерството е пренесено в Кости преди почти сто години от преселници от село Пиргополу, а в Бродилово - от село Маджура. Бродиловци ще празнуват Кукеровден в събота преди Сирни заговезни.

Организатор на кукерските игри в двете села е Общинският исторически музей в Царево съвместно с кметствата по места. Вчера на празника в Кости бяха кметът Петко Арнаудов, председателят на Общинския съвет Дечо Градев и секретарят на общината Стоян Йовнов.