DSC_2677

DSC_2677

В Сънито масово ще плащат по 30 ст. туристически данък

Николай Димитров. Решението им е

противоположно на това, когато миналата година по това време тогавашния Общински съвет се прочу в цялата страна гласувайки размер от 20 ст. за леглонощувка за всички средства за подслон, независимо от тяхната категория.

И тогава, както и понастоящем,от общинската администрация бяха предложили диференцирано заплащане на туристическата такса,но тогавашното мнозинство успя да провали намерението на несебърския кмет. И по този начин в общинския бюджет не постъпиха няколко милиона лева. Съпоставянето на данните към месец ноември покзва, че ако за 2011 постъпленията от туристическа такса са били 3 475 720 лева, то сега сумата е 1 220 350 лева. А приемането на възможно най-ниския размер на таксата, който варира от 20 ст. до 3 лева, през 2010 година бе с обобщената мотивировка на тогавашното мнозинство, че ниската такса ще доведе до по-високата й събираемост.

Това обаче така и не се случи. Напротив, аритметичната сметка показва, че в общинския бюджет средствата от туристическа такса са с 2 275 370 лева по-малко.

За предстоящата година обаче финансово-икономическият екип на кмета изглежда е успял да разясни по-убедително аргументите си пред мнозинството общински съветници, което доведе до надделяване на по-здравия практически разум и гласуване за въвеждане на диференцирана туристическа такса.

Така, съгласно взетото решение за леглонощувка в средствата за подслон и настаняване, категория 5 звезди, на територията на цялата община размерът на туристическата такса бе определен на 50 ст. В категорията 1,2,3 и 4 звезди на територията на "Слънчев бряг - Изток" размерът става 30 ст.

За да облекчат данъчното бреме на собствениците на средствата за подслон и местата за настаняване 1,2 и 3 звезди, извън "Слънчев бряг - Изток", съветниците гласуваха такса в размер на 25 ст.

Максим Момчилов