Moskovski2

Moskovski2

Вадят лодки под 10 метра от регистъра на ИАРА

на Рибарски сдружения и рибари от Северното Черноморие днес във Варна. На нея бяха обсъдени въпроси, свързани с новите промени в Закона за рибарството и аквакултурите, както и начина му на прилаганe.

По думите на Господинов така риболовът, който извършват малките плавателни съдове ще се води като крайбрежен, а не стопански риболов. Те ще имат регистрация, като плавателни съдове и ще могат да ловуват. Има вариант в заключителните наредби на Закона за рибарството и аквакултурите това да бъде заложено и рибарите да извършват крайбрежен риболов, чрез удостоверение, но възможността трябва да бъде обмислена и от юридическа гледна точка.
Директорът на ИАРА каза още, че не смята за възможно тези, които не са регистрирани да станат бракониери. Той добави, че в противен случай администрацията ще бъде безкомпромисна и ще се стигне до налагане на санкции. Една част от санкциите са от два до четири пъти по-високи в новия закон, като най-голямата е 12 000 лв.
На срещата стана ясно, че рибарите се притесняват от изменението в Закона за рибарството и аквакултурите, което ги задължава да се регистрират като юридически лица или фирми. Целта е уловът, който се извършва на територията на Черно море, да бъде обявен и рибарите да издават документ за реализацията му на пазара.
Господинов разкри, че се работи за това централата на Консултативния съвет за Черно море да бъде в България. Той добави, че основното предимство на България пред Румъния е по-силният риболов и повечето риболовни кораби у нас. 
Консултативният съвет за Черно море е заложен в новия регламент на Европейската комисия за 2013 година. След като регламентът бъде одобрен, ще се пристъпи към изграждането на Консултативния съвет. Идеята е всички страни, които ловуват на Черно море да участват в опазването на рибните ресурси и да присъстват при решаването на проблемите, свързани с Черно море. В Консултативния съвет ще членуват всички държави от ЕС, като водещи ще бъдат България и Румъния. 
Общо шест страни ловуват на територията на Черно море. Това са България, Румъния, Грузия , Украйна, Турция и Русия. 

Днес+