Първата страна, която въведе ваксина за варицела, е Съединените щати

Първата страна, която въведе ваксина за варицела, е Съединените щати

Ваксинацията срещу варицела се прави в 17 страни в Европа, а от догодина ще бъде достъпна и у нас. Очаква се през 2020 г. тя да бъде вписана в имунизационния календар. Няма да бъде задължителна, но родителите, които желаят, ще имат достъп до нея. Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ с проф. Татяна Червенякова, директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров".

Ваксина срещу варицела не е регистрирана в България и в началото на тази година до пролетта ще извървим път това да се случи, ще се включи в наредбата за имунизации, ще се обнародва в "Държавен вестник" и най-късно 2020 година ще влезе в имунизационния календар като препоръчителна ваксина. Информира още проф. Червенякова. Тя уточни, че в много страни от ЕС тя е препоръчителна ваксина. Когато децата тръгнат на детска градина, рискът от това заболяване е висок. 

Първата страна, която въведе ваксина за варицела, е Съединените щати. 20 години опит показаха, че тази ваксина води до намаляване на това опасно заболяване. Между 300 и 400 деца се хоспитализират годишно в България с диагноза варицела.Това е сериозна инфекция, която смачква имунитета и позволява да се появят други заболявания.