Варненчета без забавачка, жалват се майки

детски ясли. Причината е, че след като навършат 3-годишна възраст, те се изписват от детските заведения. Приемът в градините обаче започва най-рано в началото на юни. Така родителите се оказват в неприятната ситуация, децата им да останат вън от забавачка за няколко месеца.

 

Дъщеря ми навършва три години в края на март. В началото на април тя вече няма да е на ясла, а въобще не знам кога ще ни приемат на градина, обясни за "ДНЕС+" една от майките. "Вече съм се върнала на работа и няма кой да ми гледа детето. Трябва да си взема неплатен отпуск за няколко месеца. Това е крайно неприятно, тъй като работодателите не са склонни на компромиси при тази безработица", недоволства тя. Трябва ли да планирам в кой месец да раждам детето си, заради несинхронизираното законодателство, пита още жената. 

Проблемът е съществувал и миналата година, след като в края на 2008 година влизат в сила промените в Наредба №26 на здравното министерство, която регламентира изписването на децата от ясла на 3-годишна възраст. Подобна е ситуацията в цялата страна. На много места обаче, директорите си затварят очите или търсят вратички. Интернет форумите са пълни с недоволни родители. Единственият вариант, малчуганът да остане в ясла е по-здравословни причини. Трябва ли да си изкарам детето си болно, за да остане на ясла, питат още родителите. 

Детските ясли и детските градини са под шапката на две различни министерства, затова отчасти се получава и несъответствието, заяви за "ДНЕС+" доц. Станка Маринчева, шеф на общинската дирекция по здравеопазване. Тя обясни, че приемът в детските ясли се извършва ежемесечно, докато в градините – два пъти годишно. 

Много е неприятно за родителите. Щом си дават децата на ясла толкова малки, значи наистина имат нужда от услугата. Опитваме се да изчистим проблема, каза още още доц. Маринчева. По нейни данни, още в началото на годината, община Варна е направила предложение за корекции до Министерство на здравеопазването. Отговор и реакция все още няма. Според мен е необходимо, децата да влизат от ясла директно в градина, без да кандидатстват и да подават документи отново и да чакат класиране, както е в ОДЗ-ата, каза още доц. Маринчева. 

 

Вече стартира приемът на документи в детските градини във Варна. Срокът за кандидатстване е до 10 май. И тази година, малчуганите ще влизат чрез томбола на случаен принцип.

 

Днес+