Ваза от IV век преди Христа открита в некропола на Несебър


Проведеното през тази година теренно изследване представлява втори етап на започналите през 2008-ма година спасителни разкопки и е едно от най-мащабните проучвания на некрополи, предприемани някога у нас. Проучени и документирани са над 950 гробни съоръжения от различни исторически епохи. Над 650 археологически находки с висока научна и експозиционна дейност са постъпили във фонда на несебърския музей. 25 млади археолози, студенти и  докторанти са взели участие в проучванията, теренната работа и изготвянето на документацията.
От античния некропол за първи път са локализирани гробни съоръжения от класическата епоха, времето на първите гръцки колонисти, основали Месамбрия /V-ІV в. пр. Хр./. Новост за археологическите проучвания в Несебър са и гробните съоръжения от Средновековието /Х-ХІІІ в., както и откритите пещи за производство на глазирана керамика /ХІІІ в./. Открити са и над 15 гробни съоръжения, изградени от обработени каменни блокове в различна техника /цистови гробове от ІІ-ІІ в. пр. Хр./ Част от находките са първокласни образци на античните художествени занаяти и тяхното притежание е чест за всеки музей. Сред най-атрактивните паметници са колекцията от фигурки с изображения на богини, както и част от рисуваните съдове със сцени от гръцката митология. Такива се червената ваза за вино, изработена по всяка вероятност в ателиета в Атина, датираща от началото на ІV в.пр. Хр. Гравюрата представлява грифон, възседнат от Менада. Другият ценен предмет е протоме - женски бюст, датиращ от същия период.
Окончателно решение за съдбата на терена, върху който са проведени археологическите проучвания, ще бъде взето от комисия на Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности, който ще заседава в следващите дни. Предложението на проучвателите ще бъде върху част от терена да се проектира и изгради административната общинска сграда, а откритите гробни съоръжения да бъдат експонирани и социализирани по преценка на експертите и архитектите в заобикалящата сградата паркова или друга среда.

 

Максим Момчилов

New layer...
New layer...
New layer...
New
New layer...
New layer...
New layer...