Така ще изглежда сградата след ремонта. Снимки Община Бургас и архив Черноморие-бг

Така ще изглежда сградата след ремонта. Снимки Община Бургас и архив Черноморие-бг

Възстановяват оригиналната фасада да бургаската концертна зала "Проф. Иван Вульпе", която е на повече от сто години, от 1913 г.  След ремонта на сградата ще бъдат монтирани нови прозорци към площад "Св. св. Кирил и Методий", които ще са копия на тези от началото на миналия век. След реконструкция през 1967-68 г. те са били затворени и сградата губи лицето си към площада. Освен, че ще възвърне стария си облик, концертната зала ще бъде с променени, но по-функционални и естетически решения на вътрешните пространства.

Проектът включва не само промени по фасадата, но и топлоизолиране на всички стени и покрива, подмяна на дограмата, мазилките и реконструкция на корнизите.

Освен обновяване на екстериора, ще бъде променен и модернизиран и интериорът, като се предвижда продължаване на централното стълбище от фоайето до подпокривния етаж, обновяване на зрителната зала и осигуряване на условия за достъпна среда, оформяне на допълнителна  малка репетиционна, кабинети, съблекални и ново помещение за озвучаване  и осветление под балкона на сградата. Ще бъде трансформирана и сцената.

"До края на годината мащабният ремонт на концертна зала "Проф. Иван Вульпе" ще приключи и архитектурното бижу, което е неделима част от културния живот на поколения бургазлии, ще посрещне музиканти и публика с изцяло обновен интериор", каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Ремонтните дейности ще струва 1 900 000 лева. 1 000 000 лева ще осигури Министерството на културата. Останалите 900 000 лева Държавна опера ще осигури като тегли кредит. Дългът ще бъде поет от Община Бургас. Решението бе взето на сесия на Общинския съвет преди месец.

Галерия