dsc_6477

dsc_6477

Вдигат ограда по границата с Турция

бе открито огнище на шарка по овцете и козите в село Стоилово, община Малко Търново. В тази връзка областния управител на Бургас Павел Маринов предлага серия от мерки за справяне със ситуацията. Според него, ако бъдат възстановени загражденията по границата с Турция на територията не само на област Бургас, но и в Хасковска и Ямболска области, ще се попречи на механичното пренасяне на заразни болести по добитъка. За обезпечаване на по-добрата работа на Областните дирекции по безопасност на храните в Бургас, Хасково и Ямбол предстои увеличаване на техния финансов  и кадрови ресурс. Необходимо е също да се увеличи и броят на здравните инспектори по места, както и средствата за по-засилен контрол и превенция. Маринов предлага и въвеждането на друга мярка за повишаване степента на сигурността чрез изграждане на съоръжения от тип "Електро пастир". Чрез тях се дава възможност на стопаните да  ограничат контакта на своите стада с други стопански животни, но за жалост това  не може да спре дивите животни.

Следва да се засили и непосредствения контрол от страна на изпълнителната власт и да се повишат санкциите за лицата, които нерегламентирано търгуват с животни.

Областният управител на Бургаска област предлага още да се насърчи стратегически развитието на животновъдството във всички общини граничещи с Република Турция. Предстои  още разработка на инвестиционна програма за развитие на тези общини, чрез която да се създаде възможност на земеделските стопани, които инвестират в земеделски стопанства разположени на територията на въпросните общини, да получат допълнителна 20 % капиталова субсидия. Кредита, който получават чрез ДФЗ /Държавен фонд земеделие/ следва  да бъде безлихвен, за целия срок на усвояване и издължаването му. Очаква се да се предвидят и стимули за създаване на стопанства от млади фермери по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. като се предвиди в съответна Наредба възможност за предоговаряне  на проекти за млади фермери, които ще живеят и развиват животновъден бизнес на територията на областите Бургас, Ямбол и Хасково и по-конкретно именно в пограничните с Република Турция общини. В пакета от мерки се предвижда и специална държавна  субсидия за отглеждане на животни в рисковите райони - специално за възраждане на животновъдството на територията на общините от Странджа и Сакар  чрез закупуване на животни, за изграждане на кошари за отглеждането им, субсидия за работа в рисков район и т.н.