Великденско (Пасхално) послание Да произнесем спасителните думи: Христос Воскресе! Да изживеем пасхалната радост! Да издигнем молитвен глас! Да възпеем празника на празниците, тържеството на тържествата и победата над победите.

Празникът на Христовото Възкресение е неизмерим по сила. Богат по съдържание. Велик по значение. Затова достолепно е възпят от богоозарените свети отци. Всяка тяхна дума буди възторг. Всяка мелодия извисява. Всяко слово и действие възпитават.

 

Възкресението на Иисуса Христа е най-великото тържество на вярата, надеждата и любовта. Затова повярвалите винаги с вяра ходим (2 Кор. 5:7), с вяра живеем, и се движим, и съществуваме (Деян. 17:28). Тази вяра ни дава надежда за спасение (Римл. 8:24)

 

Синът Божий се въплъти, за да бъде близо до нас. Страда, за да ни научи на търпение, умря (заради нашите грехове), за да не униваме.Възкръсна, за да ни дарува вечен живот.

"Всички, - казва свети Ефрем Сириец, - които идват при Бога и искат да се удостоят с вечен живот, трябва преди всичко безукорно да спазват православната вяра и нито заради успешно получаване на чин, нито поради ласкателство пред силните или от страх пред тях, да не ставаме предатели на безценната съкровищница на вярата".

Колко утешителни и поучителни са думите на свети Йоан Богослов, който казва, че Бог е любов (1 Ин. 4:8) и всички, които обичат братята си преминават от смърт към живот, а оня, който не обича брата си, пребъдва в смърт и всякой, който мрази брата си, е човекоубиец, и знайте, че никой човекоубиец няма вечен живот, който пребъдва в него. (1 Ин.3:14-15).

Светлината на Христовото учение през всички времена е озарявала пътя на повярвалите. Изпълнението на Христовите заповеди е пораждало чисти желания, добри намерения, искрен стремеж към нраствено съвършенство.

Христовото учение е основаната на създаването на Светата Църква на Земята от Великия Архиерей Господ Иисус Христос, която е наша духовна майка. Тя приканва своите верни чада към това светло тържество, но не всички се отзовават на поканата и не желаят да се веселят духовно, да празнуват достойно, да прославят възвишено, да ликуват благолепно, да се радват искрено, да се поздравяват сърдечно.

Иска ли човек да живее вечен, блажен и безсмъртен живот и обича ли дълголетие, за да види блага, нека сдържа езика си от зло и устата си от коварни думи, нека се отклонява от зло и прави добро, да търси мир и да следва подир него, "защото да се откъсне езикът от злото, значи да не поразява по никакъв начин съвестта на ближния, да не злослови, да не дразни". Св. Доротей (Псл. 33:13-15) с тълкуванието.

Всеки християнин, който е възлюбил Възкръсналия, ще бъде възлюбен от Отца (Ин. 14:21).

Всеки, който е вкусил от Божествената сладост, чувства неизказаната Божия благост.

Всеки, който искрено се радва, спокойно ще понася изпитанията в живота и с търпение ще посреща несгодите в неспокойния свят.

Всеки, който искрено се е разкаял и изповядал и причастил, пребъдва в Бога (Ин. 6:56).

Сърдечно поздравявам всички пастири, монаси, монахини, служители при Светата Сливенска Митрополия и църковните служители с великия празник на Възкресение Христово и молитствам душевно и телесно здраве, търпение и любов, за да бъдем невидимо осенени и благодатно укрепени от Възкръсналия Господ Иисус Христос!

Христос Воскресе! Воистину Воскресе!

Сливенски Митрополит

Йоаникий